Machinebouw haalt in 2012 recoredomzet

14-01-2013 Ondanks de Europese recessie draaien de Duitse machinebouwers over 2012 een miljard euro meer omzet dan in recordjaar 2008.

De totale omzet ligt op 209 miljard euro en is met name gerealiseerd door toename in de export.
De Duitse machinebouw voltooit daarmee haar comeback. In termen van omzet bereikt de industrie een nieuw recordniveau. In 2013 wordt een verder stijging verwacht.
‘Met een geschatte verhoging van 2 procent en een productie van 196 miljard euro bereikt de Duitse machinebouw weer de recordhoogte van 2008. De omzet ligt met 209 miljard euro zelfs een miljard boven de waarde van het jaar 2008', vertelt VDMA-president Thomas Lindner. Over het geheel genomen is 2012 voor de sector veel beter verlopen dan in het voorjaar werd verwacht. De bezettingsgraad was 84,6 procent in oktober.

EU-landen verrassend
De groei wordt vooral gedreven door export, hoewel er sterke regionale verschillen zijn. Lindner: ‘China, onze grootste exportmarkt, verzwakt bijvoorbeeld. Dit is voor veel bedrijven in de mechanische en installatiebouw een geheel nieuwe ervaring na jaren van regelmatige groei met dubbele cijfers.'
In veel andere landen en regio's verhogen Duitse machinebouwers de uitvoer, ondanks de wereldwijde moeilijke economische omstandigheden. Dat geldt, naast de handel met Latijns-Amerika (+ 10,7 procent), ook voor de Verenigde Staten (+ 20,1 procent) en Zuidoost-Azië (+ 21,4 procent).

‘De grootste verrassing zal waarschijnlijk de bovengemiddelde plus zijn voor uitvoer naar de EU-landen', licht Lindner toe. Hoewel leveringen aan Italië en Spanje afnamen met 2,6 tot 2,8 procent, realiseerden Duitse machinebouwers in de handel met EU-partners in het algemeen een stijging van 7,5 procent.

Arbeidsplaatsen
De Duitse arbeidsmarkt profiteert ook van de groei in werktuigbouwkunde. In de loop van 2012 heeft de machinebouw gezorgd voor dertigduizend nieuwe banen, aldus de VDMA.

Bron vraagenaanbod.nl

Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

iv@nen.nl