Machineveiligheid zeer belangrijk!

07-02-2017 Dat machineveiligheid van levensbelang kan zijn, blijkt steeds weer. Onlangs haalde een fataal ongeluk met een lift het nieuws. Dit wijst er maar weer eens op dat machineveiligheid van het grootste belang is.

In de lift van het Rotterdamse pand kwam een 54-jarige Rotterdammer ter plaatse om het leven. Een 35-jarige collega uit Krimpen aan de Lek raakte zwaargewond. Uit eerste onderzoek van de politie blijkt de lift met hoge snelheid omhoog te zijn geschoten. Dit kon gebeuren doordat een kabel met een contragewicht van zo’n 1000 kilogram was gebroken.Vermoedelijk heeft de rem niet gewerkt. Hierdoor zijn de mannen met hun hoofd tegen de bovenkant van de liftcabine gelanceerd. Het incident speelde zich af tussen de zeventiende en achttiende verdieping.

Soms gaat het mis
Het gaat af en toe mis met liften, ook eind juni vorig jaar vond een bizar liftongeval plaats in een filiaal van speelgoedketen Bart Smit. Een moeder met een kind in een buggy werden bijna geplet in een liftschacht van een naar beneden komende lift. Eind november raakte een stagiaire bekneld in een personenlift bij een apotheek in het Belgische Gent.

Bron: www.arbo-online.nl

Meer informatie over eisen die aan machines worden gesteld, vindt u in de machinerichtlijn.

Aan liften worden strenge eisen gesteld, hiervoor zijn veel normen. Het Liftinstituut doet oproep aan liftgebruikers en fabrikanten na ongeval, u vind veel vakinformatie bij het instituut.

Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact Industrie & Veiligheid

Voor uw vragen over gezond en veilig werken; machines en procesindustrie; mobiliteit, transport en logistiek en publicatiereeks gevaarlijke stoffen.015 2 690 180

iv@nen.nl