‘Met CE-markering is onveilige IoT apparatuur te voorkomen’

14-06-2018 Ontwikkel minimumeisen en standaarden voor de digitale veiligheid van het Internet of Things. Daarvoor pleit Agentschap Telecom in de Staat van de Ether 2017. Onveilige apparaten zijn vatbaar voor ongewenste toegang door internetcriminelen en cyberinfecties.

Dat kan uiteindelijk leiden tot grootschalige uitval van ICT-netwerken en geautomatiseerde bedrijfsprocessen. Directeur-hoofdinspecteur Peter Spijkerman: "Agentschap Telecom pleit voor de standaardisatie van cybereisen waaraan IoT-apparatuur minimaal moet voldoen.


Het systeem van productregulering via CE markering dat we in Europa kennen om storing door (radio)apparatuur te voorkomen heeft zich bewezen. Uitbreiden van dit stelsel met cybereisen is een snelle en effectieve oplossing om IoT-apparatuur veiliger te maken."

In afwachting van wetgeving voor de cyberveiligheid van apparatuur kan volgens Agentschap Telecom niet worden stilgezeten. "Voorlichting kan gebruikers van apparaten zich meer bewust maken van het belang van veilige apparatuur. Ook kan de industrie meer zelf verantwoordelijkheid nemen door cyberveiligheid in acht te nemen bij het ontwerpen van producten."

Gerelateerde artikelen

CE-markering is basis, geen meerwerk

Machines die binnen de Europese Unie op de markt worden gebracht moeten op grond van Europese weten regelgeving zijn voorzien van een CE-markering.

Voor deze producten is CE-markering verplicht

Onderstaande productgroepen vallen onder de CE-markering. Het kan zijn dat op een product of productgroep meerdere EU-regels van toepassing zijn.

De zoektocht naar de juiste regels voor CE-markering

Het is in de praktijk een hele zoektocht om te bepalen welke (Europese) regels gelden voor CE-markering van machines of producten. De moeilijkheid zit hem vooral in de definities en toepassingsgebieden van de richtlijnen.

Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact Industrie & Veiligheid

Voor uw vragen over gezond en veilig werken; machines en procesindustrie; mobiliteit, transport en logistiek en publicatiereeks gevaarlijke stoffen.015 2 690 180

iv@nen.nl