NEN start innovatie pilot met digitale normen

07-01-2020 ‘Het is hoog tijd dat ook normen een digitaal jasje krijgen’, aldus een groot aantal klanten van NEN. CAD Booster en NEN starten samen een innovatie pilot om te onderzoeken hoe NEN waarde kan toevoegen door normen in digitale vorm direct toepasbaar te maken. Hiervoor vertalen wij relevante normen naar 3D-modellen die direct kunnen worden gebruikt in ontwerpsoftware.

Normen worden dus in een slimme vorm aangeboden aan de gebruiker. NEN wil graag de digitale transformatie van haar klanten ondersteunen. We willen de normen in een digitale vorm aanleveren, zodat de gebruiker niet allerlei bewerkingen hoeft uit te voeren voor het toepassen van de norm, maar direct aan de slag kan.

CAD Booster is een jong bedrijf dat plugins voor SOLIDWORKS ontwikkelt en bedrijven helpt om tijdrovend en herhalend werk, zoals het maken van 2D-tekeningen, te automatiseren.

Het idee
Als pilot is gekozen voor NEN-EN-ISO 4014:2011 Zeskantbouten - Productklassen A en B. Deze norm is omgezet in 2312 (!) modellen, bestaande uit 289 lengte-diametercombinaties en acht veelgebruikte combinaties van materiaal (staal en RVS) en coating. Deze modellen zijn verkrijgbaar als native SOLIDWORKS-bestanden en in het generieke STEP-formaat. Daarmee zijn de modellen eenvoudig en direct bruikbaar in de ontwerpsoftware.

Ons doel hiermee is om de gebruiker direct toepasbare 3D-modellen van hoge kwaliteit te leveren, die up to date zijn met de laatste versie van de norm en de ontwerpsoftware.

Innovatievragen
We willen vaststellen of de norm in digitale vorm toegevoegde waarde biedt voor de gebruikers. Daarvoor hebben we de concrete volgende innovatievragen:

• Hoe is de kwaliteit van de oplossing? Wat is goed, wat kan beter?
• Heeft de gebruiker een voorkeur de oplossing te kopen of zelf te ontwikkelen?
• En is de gebruiker bereid om voor het oplossing te betalen?

Meedoen
NEN zoekt gebruikers met een mening! Gebruikers die ons kritische feedback willen geven op de genoemde vragen. We doen dat door een telefonisch interview of, als het uitkomt, een gesprek bij u op uw kantoor. Als tegenprestatie ontvangt u een volledige set modellen voor NEN-EN-ISO 4014 in een bestandsformaat naar keuze.

Onder de vlag van Standards of the Future heeft NEN verschillende innovatieprojecten lopen. Als u niet deze norm, maar een andere norm gebruikt en ideeën heeft over betere digitale toepassing, neem dan ook vooral contact met ons op.

Contact
Voor meer informatie en/of deelname: neem contact op met Jappe van der Zwan, Manager Innovatie, e-mail: jappe.vanderzwan@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact Industrie & Veiligheid

Voor uw vragen over gezond en veilig werken; machines en procesindustrie; mobiliteit, transport en logistiek en publicatiereeks gevaarlijke stoffen.015 2 690 180

iv@nen.nl