Nederlandse exporteurs verwachten groeiende omzet

10-04-2014 Uit het jaarlijkse onderzoek van kredietverzekeraar Atradius en exportvereniging Fenedex blijkt dat het vertrouwen van Nederlandse exporteurs in de internationale economie zich op het hoogste niveau in zes jaar tijd bevindt. Na een toename van 8% in 2013, verwachten ze dat hun omzet dit jaar gemiddeld 11% zal groeien.

Bart Jan Koopman, directeur van Fenedex: "Ruim tweederde van de exporteurs verwacht een groeiende exportomzet te realiseren en slechts 3% verwacht een daling. Sinds 2011 was dit percentage niet meer zo klein. Van de tien grote sectoren in het onderzoek voorspellen alleen chemie/farmacie (8%) en land- en tuinbouw en visserij (7%) een omzetgroei van onder de 10%."

De verwachte groei komt volgens het onderzoek vooral van buiten Europa; de top vijf van belangrijkste nieuwe afzetgebieden bestaat uit China, Rusland, Brazilië, Turkije en de VS. Duitsland is opnieuw de belangrijkste handelspartner van Nederland, gevolgd door België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Volgens Niels Koekoek van de Nederlands-Duitse Handelskamer is er nog wel rek in de samenwerking met Duitsland. "Er zijn genoeg sectoren waar het potentieel momenteel nog niet optimaal wordt benut. Duitsland is bijvoorbeeld niet bekend met onze activiteiten op het gebied van innovatie en technologie."

Export en normen

Niet zelden worden handelsbelemmeringen veroorzaakt door verschil in nationale normen. Daarom is NEN actief in het mondiale normalisatienetwerk van ISO om wereldwijd dezelfde normen op te stellen. NEN neemt in principe elke ISO-norm over als nationale norm.

Handelsbelemmeringen door normen

Niet alle landen volgen die politiek. In de USA bijvoorbeeld, bestaan honderden normalisatie-instellingen elk op hun eigen vakgebied. ANSI, het ISO-lid voor de USA, neemt niet standaard alle ISO-normen over als nationale norm. Het komt dan ook regelmatig voor dat bedrijven die hun producten naar de USA willen exporteren, geconfronteerd worden met extra eisen als gevolg van de bestaande verschillen in normen.

De Europese Commissie heeft de onderhandelingen geopend om deze non tarifaire belemmeringen af te bouwen. Deze onderhandelingen vinden plaats in het kader van TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Meer informatie hierover vindt u op de website van de Europese Commissie. De vierde onderhandelingsronde werd onlangs afgesloten. Daarnaast vinden er regelmatig overleggen plaats tussen CEN/CENELEC (de Europese normalisatie organisatie) en ANSI. Ook hier is het streven om een nauwere samenwerking te realiseren.

Ervaart u handelsbelemmeringen door normen?

Indien u ervaring heeft met handelsbelemmeringen door normen bij export van uw product naar de Amerikaanse markt, dan zijn wij zeer geïnteresseerd in die ervaringen. U kunt uw ervaringen mailen naar pim.bijl@nen.nl. Uw voorbeelden kunnen worden meegenomen in het overleg met ANSI.

Lees meer over het onderzoek van Atradius en Fenedex.

Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

iv@nen.nl