Nederlandse industrie kan eigen groei niet meer bijbenen

09-04-2018 De Nederlandse economie begint iets van haar vaart te verliezen doordat de verwerkende industrie niet meer in staat is haar eigen groei bij te benen.

Nog nooit waren de levertijden zo lang. Hierdoor is de index voor de activiteiten van de inkoopmanagers in de industrie in maart op de laagste score in vijf maanden uitgekomen. Dat blijkt maandag uit cijfers van instituut Nevi. Met een score van 61,5 is de index echter nog ruimschoots positief. Deze waarde duidt erop dat er in de verwerkende industrie nog steeds sprake is van een gezond groeitempo.

Vergeleken met de score van 63,4 over maart heeft echter een duidelijke terugval plaatsgevonden. Een waarde van 50 geeft voor de index de grens aan van een uitbreiding of een krimp van de activiteiten van de inkoopmanagers. In Europa loopt Nederland redelijk in de pas. De score kwam over maart uit op 56,6, vergeleken met 58,6 in februari. Ook voor de eurozone als geheel wordt verwezen naar het probleem van de oplopende levertijden.

Het groeitempo in de industrie is nog steeds hoog is en het beeld voor de komende maanden is ook nog heel positief, maar het lijkt erop dat de markt overspannen begint te raken. Bedrijven draaien op volle toeren en met name de levertijden en de beschikbaarheid van personeel beginnen een knelpunt te vormen. Met name tekorten aan grondstoffen spelen parten, vooral bij de producenten van investeringsgoederen. Sinds ongeveer twee jaar laat de deelindex voor de levertijden een voortdurende verslechtering zien.

De sterke vraag naar grondstoffen manifesteert zich in stijgende inkoopprijzen voor hout, staal en kunststoffen. Met een waarde van 69,8 is de index voor de inkoopprijzen weliswaar iets lager dan de afgelopen maanden, maar het niveau is nog steeds hoog. Aan de verkoopkant is de versnelling van de prijsstijging weer iets verzwakt. Van een niveau van 50 halverwege 2016 is de index geleidelijk gestegen tot 61,5 in januari. Over maart wordt nu een score van 58,2 genoteerd.

Bron: FD

Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact Industrie & Veiligheid

Voor uw vragen over gezond en veilig werken; machines en procesindustrie; mobiliteit, transport en logistiek en publicatiereeks gevaarlijke stoffen.015 2 690 180

iv@nen.nl