Nieuwe Europese specificaties voor tachograaf

20-01-2014 Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe Europese specificaties voor digitale meetapparatuur voor vrachtwagens. De ‘smart tachograaf’ moet het beter naleven van rij- en rusttijden voor chauffeurs bevorderen. Ook wordt frauderen moeilijker gemaakt.

De slimme tachograaf meet automatisch de snelheid van het voertuig, afstand en het begin- en eindpunt van de rit. De gegevens kunnen op afstand door inspectiediensten worden gecontroleerd. Inspectiediensten mogen alleen op afstand in de tachograaf kijken als selectiemiddel voor een staande houding. Automatische boetes zijn in beginsel uitgesloten.

Zodra de Europese Commissie de technische details heeft vastgesteld, wordt de apparatuur naar verwachting binnen drie jaar geplaatst in nieuwe voertuigen. Naar verachting komt de smart tachograaf in 2017 op de markt.

Arbeidsomstandigheden
De nieuwe regels hebben volgens het Europees Parlement een goede balans weten te vinden tussen aan de ene kant de veiligheid op de weg en de arbeidsomstandigheden van de chauffeurs. En aan de andere kant zijn er ook voldoende waarborgen voor de privacy en gegevens van de chauffeurs.

Transport
Transport en Logistiek Nederland en de verladersorganisatie EVO zijn vooralsnog niet enthousiast over de Europese plannen voor een nieuwe digitale tachograaf. Volgens deze organisaties is een nieuwe tachograaf geen oplossing voor de huidige problemen met het niet geharmoniseerd toepassen van de regelgeving in Europa.

Wel tevreden zijn ze over het feit dat er in de toekomst een einde komt aan de ´verklaring van activiteiten´ (verlofbriefje) die een chauffeur bij zich moest hebben na een vakantie. Deze wijziging scheelt bedrijven een grote administratieve last.

Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

iv@nen.nl