Nieuwe editie Europese EMC-normenreeks voor spoorwegen en soortgelijk geleid vervoer

13-05-2015 De normenreeks NEN-EN 50121 ‘Spoorwegen en soortgelijk geleid vervoer - Elektromagnetische compatibiliteit (EMC)’ is vernieuwd. De vijfdelige NEN EN 50121-reeks is opgezet volgens de laatste inzichten om comptabiliteit tussen de verschillende delen van het railvervoersysteem te bereiken en om overeenstemming met de EMC-richtlijn te behalen.

EMC-problemen duiken overal op, niet alleen in tractievoertuigen en de tractievoorziening, maar ook in alle subsystemen aan boord van rollend materieel en in de vaste installaties, zowel bij normaal bedrijf als bij storingen. De wereld van het railvervoer is elektrotechnisch gezien complex. Het optreden van hoge belastingen (tot enkele MVA) en het gebruik van vermogenselektronica met het niet-lineair gedrag zorgt dat hogere harmonischen worden opgewekt.

Elektrische voeding

Een belangrijke toepassing in het railvervoer is de elektrische tractie; dit kan rechtstreeks, diesel-elektrisch of accu-aangedreven zijn. Daarnaast worden onder andere de verwarming, verlichting, airconditioning en de cateringvoorziening met al hun omzetters elektrisch gevoed. Het seinwezen (met vele veiligheidsfuncties) en telecommunicatiesystemen (met o.a. passagiersinformatie) zijn uitgerust met talloze ICT-systemen die ook elektrisch gevoed moeten worden. Bij een niet-juist ontwerp liggen talloze problemen met ongewenste interactie op de loer.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: ir. A.K. Havenith, Consultant E & ICT, telefoon (015) 2 690 196 of e-mail ev@nen.nl.

Lijst vernieuwde normen

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie over deze norm of over het normalisatieproces: ir. A.K. Havenith, Consultant E&ICT.

(015) 2 690 196

ev@nen.nl

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact Industrie & Veiligheid

Voor uw vragen over gezond en veilig werken; machines en procesindustrie; mobiliteit, transport en logistiek en publicatiereeks gevaarlijke stoffen.015 2 690 180

iv@nen.nl