Nieuwe richtlijn veilig graafbakken verplaatsen

21-09-2017 Per 1 september 2017 is een nieuwe richtlijn veilig graafbakken verplaatsen van kracht. Brancheorganisaties en bouwbedrijven hebben de handen ineengeslagen om een einde te maken aan onveilige praktijken die al sinds jaar en dag zijn ingesleten, maar die fataal kunnen aflopen.

De richtlijn veilig bakken verplaatsen moet gevaarlijke situaties voorkomen. Een bak verplaatsen door hem even snel met het mes bij de oren te pakken? Of een bak zonder borging vervoeren in een andere bak? Het gebeurt vaak, maar kan uiterst gevaarlijk zijn. Om die reden willen brancheorganisaties en grote opdrachtgevers in de bouw dat hieraan een einde komt.

Graafbakken moeten stuk voor stuk worden verplaatst aan het snelwisselsysteem, of worden vastgesjord op bijvoorbeeld een aanhangwagen, zo luidt de aanbeveling.

Dodelijke ongevallen
De betrokken partijen hebben de handen ineengeslagen naar aanleiding van twee dodelijke ongevallen, in 2013 en 2015. In augustus 2013 kwam in Dronten een werknemer van KWS Infra om het leven. Het slachtoffer kwam terecht onder een kraanbak die uit de bak van een graafmachine viel. De machinist werd later door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 50 uur. In juni 2015 verongelukte een 37-jarige grondwerker bij werkzaamheden voor BAM aan de N261 in Waalwijk. De zzp’er werd geraakt door een bak die aan de oren werd verplaatst, maar bij het zwenken van de graafmachine losraakte en viel.

Ondertekenaars
In de nieuwe richtlijn veilig bakken verplaatsen hebben de ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GC), waaronder BAM, VolkerWessels, Heijmans, Strukton, Dura Vermeer, TBI, Unica en Ballast Nedam, vastgelegd wat wel en niet mag bij het verplaatsen van graafbakken. Bouwend Nederland en BMWT onderschrijven de nu vastgelegde richtlijn.

Meer lezen »

Bron:engineersonline.nl

Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

iv@nen.nl