'Ondernemers benutten kansen Smart Industry te weinig’

29-10-2015 Ondernemers profiteren nog te weinig van Smart Industry, de verregaande digitalisering in de bedrijfsvoering waardoor nieuwe manieren van produceren, nieuwe verdienmodellen en nieuwe markten ontstaan.

Dat blijkt uit het Smart Industry-onderzoek van de Kamer van Koophandel onder 2000 ondernemers. De sectoren industrie, luchtvaartindustrie, advisering en ICT lopen wel voorop in kennis én implementatie van Smart Industry. In deze technologische sectoren ziet ongeveer 60% van de ondernemers kansen met Smart Industry. In de niet-technologische sectoren is dit gemiddeld 30%.

Meer bekendheid
Claudia Zuiderwijk, voorzitter Raad van Bestuur Kamer van Koophandel, over de uitkomsten van het onderzoek: "Het onderzoek laat zien dat één op de vijf ondernemers weleens van Smart Industry heeft gehoord. Dat is iets meer dan vorig jaar, maar nog volstrekt te weinig om de vele kansen die er zijn optimaal te benutten. Meer bekendheid door met name praktische toepassingen ook buiten de technologische sector zijn noodzakelijk om het potentieel van slimme technologie beter te benutten."

Van de ondernemers ziet 58% kansen met producten en diensten op de individuele klant afgestemd, 49% in het creëren van een flexibel interactief netwerk van partners en klanten. 48% ziet kansen met een snel op de marktvraag aanpasbare organisatie. Maar ook nieuwe diensten als extra klantwaarde bij het huidige product of dienst en het aanboren van nieuwe markten scoren goed bij ondernemers. Extra omzet beperkt

Nieuwe omzet nog gering
Het aantal bedrijven dat de afgelopen 12 maanden nieuwe omzet met toepassingen van Smart Industry heeft gerealiseerd is nog gering. Ongeveer 13% van de bedrijven geeft aan nieuwe omzet te hebben gerealiseerd.

Per sector zijn de verschillen aanzienlijk. In de industrie realiseren 30% van de bedrijven nieuwe omzet. In de ICT is dit 20% en de luchtvaartindustrie scoort met 35% het hoogst met nieuwe omzet. Vooralsnog brengt Smart Industry nog weinig geld in het laatje. Het gaat hierbij meestal om minder dan 10% nieuwe omzet.

Ondernemers zien een aantal belemmeringen om met de Smart Industry ontwikkelingen aan de slag te gaan. Gebrek aan tijd, financiering en kennis in huis worden het meest genoemd.

Meer informatie over Smart Industry en de rol van standaardisatie
Ga naar nen.nl/smartindustry én kijk of uw organisatie klaar is voor industrie 4.0.

Bron:engnineersonline.nl

Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

iv@nen.nl