Ontwerp Praktijkrichtlijn voor het aanslaan van lastdragers in de evenementenindustrie ter commentaar

07-04-2014 Het ontwerp voor de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 8020-16 'Evenementen – Hijs- en heftechniek – deel 16: Aanslaan van lastdragers’ is ter commentaar gepubliceerd.

De NPR geeft aanbevelingen voor het bevestigen (aanslaan) van lastdragers aan hijswerktuigen en de hierbij gebruikte vormvaste en flexibele aanslagmiddelen. Belanghebbenden kunnen tot 1 juli online commentaar indienen. Binnen de evenementenindustrie worden veelal trussen en trekroedes gebruikt als lastdrager voor bijvoorbeeld spots, speakers, doeken, decors, railsystemen en dergelijke.


De gebruiksmogelijkheden en de mogelijke wijzen van aanslaan van lastdragers – en meer in het bijzonder trussen – zijn zeer uitgebreid, en daarmee ook de risico’s. De wijze van aanslaan is van invloed op de stabiliteit en de draagkracht van de lastdrager. Deze kunnen verslechteren onder meer door asymmetrische belasting, meervoudige ophangpunten en/of statisch onbepaalde situaties. NPR 8020-16 geeft voorbeelden van geschikte aanslagmethoden bij verschillende typen truss.Andere delen NPR 8020 ‘Evenementen – Hijs- en heftechniek’

Commentaar indienen

Belanghebbende partijen kunnen het ontwerp van NPR 8020-16 inzien op www.normontwerpen.nen.nl en tot 1 juli online commentaar indienen via deze site.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Cor Keus, consultant Machinebouw & Transport.

(015) 2 690 176

cor.keus@nen.nl

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

iv@nen.nl