Overtreders in de hout-, timmer- en meubelindustrie meer in beeld

20-02-2014 Bij meer dan de helft van de bedrijven in de hout-, timmer- en meubelindustrie die al eerder zijn gecontroleerd als bij bedrijven die niet eerder zijn geïnspecteerd constateert de Inspectie SZW overtredingen.

De Inspectie SZW krijgt een steeds beter beeld van de bedrijven die zich stelselmatig niet aan de Arbowet houden en gaat deze bedrijven met zwaardere handhavingsinstrumenten te lijf. De Inspectie heeft eind 2012, begin 2013 controles uitgevoerd bij de hout-, timmer- en meubelindustrie.


De bedrijven zijn selectief gekozen en zijn dus niet representatief voor de hele sector. In deze sector wordt veel gewerkt met houtbewerkingsmachines met bewegende delen en scherpe snijgereedschappen als zaagbladen, beitels en frezen. Daarnaast kunnen de werknemers worden blootgesteld aan houtstof. Een te hoge blootstelling kan leiden tot allergische reacties en zelfs tot kanker.

Controles
De controle werd verricht bij 124 bedrijven die in de jaren daarvoor ook al waren geïnspecteerd en waar overtredingen werden geconstateerd. Bij de nieuwe controle werden bij 81 van deze bedrijven (65%) opnieuw overtredingen geconstateerd. Daarnaast controleerde de Inspectie SZW bij 128 bedrijven die nog niet eerder bij de Inspectie in beeld waren. Bij 99 bedrijven (77%) werden overtredingen van de Arbowet geconstateerd.

De overtredingen hadden voor ongeveer de helft te maken met machineveiligheid. In ongeveer 15% van de bezochte bedrijven was de blootstelling aan houtstof te hoog. De Inspectie heeft waarschuwingen gegeven en 34 keer (respectievelijk 39 keer) de werkzaamheden (preventief) stilgelegd.

De Inspectie zal in 2014 weer controleren en bij herhaling van soortgelijke tekortkomingen direct een boete opleggen.Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

iv@nen.nl