Stelselmatige overtreding arbeidstijdenwet in liftenbranche

30-05-2013 Uit een enquête over werktijden ingevuld door 190 werknemers in de liftenbranche blijkt dat liftmonteurs stelselmatig de arbeidstijdenwet moeten overtreden door de opgelegde werkdruk.

Uit de resultaten blijkt dat de liftmonteurs gemiddeld werkweken maken van circa vijftig uur en regelmatig meer dan twaalf uur per dag werken. De resultaten werden gepresenteerd in aanwezigheid van ongeveer tachtig liftmonteurs op een door FNV Metaal georganiseerde landelijke liftendag in Nieuwegein.


Van de respondenten gaf 28 procent aan in de afgelopen zes weken minstens een keer een werkweek gemaakt te hebben van meer dan zestig uur. Dertig procent van de liftmonteurs had in die weken een dag van meer dan 14 uur gedraaid en heeft daarmee de Arbeidstijdenwet overtreden. 7% had zelfs meer dan 16 uur gewerkt op een dag.

Topje van de ijsberg
Ans van Uffelen, bestuurder FNV Metaal: “Deze mensen werken zich letterlijk een slag in de rondte. En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Er werken veel monteurs in de metaal- en installatiebedrijven in oproep-, pieper en storingsdiensten. Het komt ook voor dat zij ’s nachts oproepen hebben gehad en vervolgens gewoon in het dagrooster moeten doorwerken. Het gebrek aan rust na extra oproepen is zeer belastend, slecht voor de gezondheid en onveilig”.

Naleven Arbeidstijdenwet
Ruim tweederde van de respondenten geeft aan zich vaak of zeer vaak uitgeput te voelen na een week werken. De vakbond wil de dat de liften- en metaalbranche de overtredingen aanpakt en zorgt dat de Arbeidstijdenwet wordt nageleefd.

Afspraken over werk- en rusttijden in cao
Jos Brocken, landelijke bestuurder Metaal: “Wij hebben zwaar aan de bel getrokken in de Metalektro (grootmetaal) cao-onderhandelingen, waaronder de liftenbranche valt. Werkgeversorganisatie FME wil van landelijke regels niets weten. De monteurs willen veilig en gezond kunnen werken, zodat ze ook op een gezonde manier langer kunnen doorwerken. Daarom willen we goede afspraken over werk- en rusttijden voor de werknemers in de cao”.

Gerelateerde liftennormen

Storingsdiensten geen verplichting na 55e jaar
Ongeveer negentig procent van de respondenten in de werknemers geven in de enquête aan dat zij na hun 55e jaar niet verplicht gesteld moeten worden om storingsdiensten te draaien. Dit geeft aan hoe zwaar de storingsdiensten worden ervaren.

De impact van beschikbaar zijn
Omdat het werken in wachtdiensten zo’n impact heeft op het leven van de werknemer, stelt de Arbeidstijdenwet een aantal beperkingen aan consignatie. Zo is er een beperking aan het aantal dagen dat een werknemer een wachtdienst mag draaien en van het aantal uren dat hij mag werken over een bepaalde periode. Ook zijn er regels voor rusttijden. Continue beschikbaar zijn tijdens wachtdiensten is zeer belastend, omdat je steeds in staat moet zijn om te werken.

In de liftenbranche, onder ander bij Otis, Kone en Schindler, werken ongeveer 3000 werknemers, waarvan 1500 tot 2000 als liftmonteur.

Bron: FNV Metaal

Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

iv@nen.nl