Terugdringen lange betaaltermijnen

16-03-2017 De Eerste Kamer heeft een initiatiefwet van CDA en PvdA unaniem aangenomen om onredelijke lange betaaltermijnen tegen te gaan. De Tweede Kamer heeft in februari jl. al ingestemd. Dit betekent dat het wetsvoorstel op 1 juli 2017 gaat gelden.

Het wetsvoorstel moet ervoor gaan zorgen dat betaaltermijnen van 90 en 120 dagen tot het verleden gaan behoren doordat betaaltermijnen langer dan 60 dagen tussen het grootbedrijf en het mkb en zzp niet meer langer mogelijk zijn. Grote bedrijven moeten een rente betalen aan de kleine leverancier als zij zich niet aan de maximale betaaltermijn van 60 dagen gaan houden.

Volgens Foort Jan Wisse, teamleider Ondernemen, Economie & Fiscaliteit van Metaalunie, betekent de wetsaanname op zich goed nieuws maar blijft het volgens hem lastig om een kortere betalingstermijn af te dwingen en wordt er volgens hem ook gerommeld met opleverdata (goedkeuring opdrachtgever voordat de factuur de deur uit mag). Wisse: “De voorgestelde boeterente is een druppel op de gloeiende plaat. Daar kun je de lonen niet mee betalen. En wie gaat een grote afnemer juridisch aanpakken?” Ondanks deze praktische handicaps vindt hij de aangenomen wet wel een zeer positieve ontwikkeling: Dertig dagen moet gewoon de norm worden”, zegt hij.

Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact adviespunt Machinebouw

Voor uw vragen over onder andere CE-markering, productaansprakelijkheid, risicobeoordeling, de gebruiksaanwijzing, het technisch dossier, eisen voor niet-voltooide machines en de verklaring van overeenstemming bent u bij ons aan het juiste adres.015 2 690 180

iv@nen.nl