Training Richtlijn Drukapparatuur helpt gevaarlijke situaties voorkomen

18-04-2020 Het is eigenlijk heel natuurlijk verlopen. Het afgelopen jaar nam Robbert-Jan Kaagman verschillende keren de NEN-training Richtlijn Drukapparatuur (PED en NEN-EN 13445-1) over van zijn collega. Dat beviel de ontwerpbeoordelaar en inspecteur van drukapparatuur bij DNV GL zo goed dat hij vanaf nu de vaste docent is. Hij heeft de training gelijk maar even flink opgeschud. Omdat het niet alleen nuttig, maar ook leuk moet zijn om eraan mee te doen.

Robbert-Jan is van oorsprong werktuigbouwkundige. Hij werkt al meer dan tien jaar bij DNV GL, een bedrijf dat organisaties helpt de veiligheid en duurzaamheid van hun bedrijfsvoering te verbeteren. Als ontwerpbeoordelaar controleert Robbert-Jan technische tekeningen van drukapparatuur.

Hij beoordeelt of de berekeningen, materiaalspecificaties en veiligheidseisen voldoen aan alle regelgeving, wetten en normen die daarvoor bestaan. Dat maakt hem een expert op het gebied van de normen voor drukapparatuur en daarom ook de aangewezen persoon om de training te verzorgen.

Zeilcoach

Echte ervaring als trainer had Robbert-Jan niet toen hij voor het eerst de training Richtlijn Drukapparatuur (PED en NEN-EN 13445-1) overnam van de collega, die zijn mentor was bij DNV GL. Tenminste, als je zijn verleden als zeilcoach en zijn coachactiviteiten in de vechtsport niet meerekent. Maar zijn kennis van de materie, grote interesse voor het overbrengen van die kennis en de doelstelling van zijn bedrijf – bijdragen aan maatschappelijke veiligheid – zorgden ervoor dat Robbert-Jan de training met veel plezier verzorgt.

Het is lastige materie, de regelgeving voor drukapparatuur, en het is vooral veel. “De Europese Richtlijn Drukapparatuur bestaat uit 95 pagina’s tekst. Om aan die richtlijn te voldoen zijn er normen beschikbaar. Bij elkaar zeven delen, waarbij bijvoorbeeld deel 3 wel 872 pagina’s bevat.” Die informatie kun je natuurlijk niet allemaal uit je hoofd leren. Zeker niet in de halve dag die de training duurt. Het doel is daarom vooral inzicht geven in hoe de regelgeving in elkaar zit, hoe de normen werken en waar je welke informatie kunt vinden.

Veiligheid

Een van de aandachtspunten van de trainingsmiddag is veiligheid. Robbert-Jan legt uit hoe belangrijk dat is. “Weleens een klapband gehad op de snelweg? In een autoband zit maar 2 bar, maar dat kan al een enorme ravage aanrichten. En je leest of hoort soms over ontploffingen en branden bij raffinaderijen. De oorzaak was nog weleens een combinatie van ontwerpfouten en menselijke fouten.” (Meer informatie hierover op www.onderzoeksraad.nl.) Robbert-Jan maakt de deelnemers bewust van de gevaren die bij drukapparatuur aanwezig zijn. Hij leert ze om te bepalen hoe gevaarlijk die apparatuur is en wat er van een fabrikant wordt verwacht om de veiligheid te waarborgen. Zo hoopt hij de wereld een beetje veiliger te maken.

De training duurt een halve dag en er zijn meestal ongeveer tien deelnemers. Allemaal techneuten die mbo techniek hebben gedaan en daarna zijn doorgestroomd in een toezichtfunctie bij hun bedrijf. Of werktuigbouwkundigen die werken voor certificeringsbedrijven, belast zijn met inspecties of verantwoordelijk zijn voor ontwerpen van drukapparatuur.

Die deelnemers hebben stuk voor stuk hun eigen vragen en ervaring. Robbert-Jan besteedt veel aandacht aan de vragen en de eigen ervaringen van de deelnemers. “Ik maak bij aanvang van de training contact met alle deelnemers zodat ik weet wat voor mensen er aanwezig zijn en wat hun vragen zijn. Daar houd ik rekening mee en stem ik mijn casussen op af.” Want het is geen middag van onderuitzakken en luisteren naar de leraar. De mannen (want het zijn bijna allemaal mannen) moeten zelf ook aan de bak. Bijvoorbeeld door vragen te beantwoorden via een online quiz. Of met een casus die ze in tweetallen moeten oplossen. “Tijdens zo’n casus moeten de deelnemers bijvoorbeeld zelf bepalen hoe gevaarlijk apparatuur is. Daar stop ik altijd een instinker in, die je alleen maar ziet als je zelf goed nadenkt. En het helpt enorm als je je weg kunt vinden in de normen en in de regelgeving. Dat kan echt heel wat problemen voorkomen.”

Brexit

In de training is altijd ruimte om te actualiteit te bespreken. Neem nu de Brexit. “Er zijn in Nederland veel stadswarmteprojecten. Die gebruiken warmtewisselaars die gecertificeerd zijn door een bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk. Die certificaten zijn na de Brexit (mogelijk) niet meer geldig in Europa. Al die fabrikanten zitten nu in onzekerheid over de geldigheid van hun certificaat. Als je dat weet, kun je daar ook op inspelen.

”Robbert-Jan vindt het leuk om zijn kennis te delen. “Ik ben niet de autoriteit tijdens de middag. We zijn eigenlijk ook collega’s, alleen heb ik ervoor gekozen om me te specialiseren in de richtlijnen en regelgeving voor drukapparatuur. Daarom heb ik meer kennis en die geef ik met alle plezier door.” Dat valt in goede aarde, wat Robbert-Jan merkt dat de deelnemers aan het eind van de training vaak nog even de tijd nemen om naar hem toe te komen. “Dat ze niet direct in hun auto springen en ervandoor gaan, maar nog de moeite nemen om vragen te stellen, dat is een groot compliment.”

Maar het allerleukste is toch wel dat de deelnemers tot nu toe nog elke keer hebben gevraagd of Robbert-Jan de training ook bij hun eigen bedrijf kon geven. “Dat betekent dat ze echt tevreden zijn en daar doe ik het voor.”

Onderwerpen die tijdens de training aan bod komen

  • Bekend worden met regelgeving en normen voor drukapparatuur;
  • Inzicht krijgen hoe de regelgeving en normen in elkaar zitten;
  • Leren hoe je de weg vindt in de grote hoeveelheid regelgeving en normteksten;
  • Besef krijgen van de risico’s van drukapparatuur en hoe je aan de juiste eisen kunt voldoen;
  • Weten wanneer je een certificeringsinstelling nodig hebt en wat je ervan mag verwachten.

Ook de training volgen?

Ga naar: training: PED EN NEN-EN 13445-1 voor meer informatie en beschikbare data. Wilt u samen met uw collega’s de training volgen? Of wilt u met collega’s kennisdelen en opfrissen en weer helemaal op de hoogte gebracht worden van de laatste stand van zaken? Dan kan NEN voor u een bedrijfstraining verzorgen. Vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan!

Norm

NEN-EN 13445-1:2016 en

Niet aan vlambelasting blootgestelde drukvaten - Deel 1: Algemeen (Uitgave 3:2016)

NEN-EN 13445-1 definieert de termen, definities, grootheden, symbolen en eenheden, die in de hele EN 13445 worden gebruikt. Het bevat ook instructies hoe de norm moet worden gebruikt (bijlage A) alsmede een index, die de hele norm omvat (bijlage B). ...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken

Top normen Machinebouw

Contactgegevens

Voor meer informatie neem contact met ons op:

(015) 2 690 180

iv@nen.nl

Contact Industrie & Veiligheid

Voor uw vragen over gezond en veilig werken; machines en procesindustrie; mobiliteit, transport en logistiek en publicatiereeks gevaarlijke stoffen.015 2 690 180

iv@nen.nl