3D printer maakt grachtenpand

31-05-2013 De bouw van het eerste 3D-geprinte ‘grachtenpand’ is aanstaande. Onder meer de gemeente Amsterdam en DUS Architects hebben een intentieovereenkomst voor de realisatie van zo’n gebouw getekend. Het pand verrijst in Amsterdam-Noord.

Dat 3D printen geen toekomstmuziek is maar al echt gebeurt, bewijst DUS architects met de KamerMaker. Deze zes meter hoge 3D printer is in september 2012 geopend in Amsterdam Noord. De printer print met verschillende soorten (biologisch afbreekbaar) plastic, en in de toekomst ook met gerecycled plastic. Op deze manier kunnen delen van huizen direct in één keer worden geprint. Ook kunnen zo unieke mallen voor gevels en meubels eenvoudig worden gefabriceerd.

‘De maquette van het huis is geprint in bouwdelen schaal 1:20, en exact dezelfde bestanden worden ook gebruikt om schaal 1:1 te printen. De printmaterialen zijn verschillende soorten (bio)plastic’, laat DUS weten. ‘Door de 3D-printtechniek kan elk bouwdeel uniek worden vormgegeven met veel ornament en bijzondere details. Bovendien worden interieur en exterieur samen geprint, dus zowel de buitengevel als de interieurafwerking zijn in één keer klaar.’ Door innovatief gebruik van lichte fundering, nieuwe constructie technieken en gerecyclede materialen ontstaat een gebouw dat groeit. Het grachtenpand wordt laag voor laag, kamer voor kamer, geprint.

Kamer voor kamer

Het grachtenpand is een huis voor educatie en co-creatie. De eerste kamer die wordt gebouwd is de ontvangstkamer. De praalkamer waar iedereen welkom is om te werken aan en leren over 3D productietechnieken en te kijken naar nieuwe 3D geprinte objecten. In de latere fasen worden steeds nieuwe kamers geprint die het verblijf in het grachtenpand veraangenamen en de 3D leefwereld inzichtelijk maken: Een keuken, een studeerkamer, een opslagruimte, een gastenverblijf.

Zo wordt het grachtenpand een plek waar bijzondere internationale gasten kunnen worden ontvangen en deelgenoot gemaakt van de vooraanstaande innovatie in Amsterdam.
Het grachtenpand zal door de KamerMaker in losse onderdelen worden geprint, meldt DUS, dat zowel het pand als de 3D-printmachine heeft ontwikkeld. Vervolgens worden de componenten als Lego-onderdelen aan elkaar geschakeld. Momenteel worden de eerste grote testprints gemaakt, zegt het architectenbureau.

Open source bouwplaats

Het plan is om de bouwplaats voor het grachtenpand op 8 juni te openen. Op diens locatie in stadsdeel Noord moet het een begin vormen van de ‘Noordergrachtengordel’. De bouwplaats zelf wordt een open ‘event space’ waar het publiek live kan zien hoe het grachtenpand wordt geprint. Elke nieuwe 3D print die uit de printer komt wordt geëxposeerd op de bouwplaats.
‘Bezoekers kunnen ter plekke zien hoe het grachtenpand groeit. We bouwen dus niet alleen het grachtenpand van de toekomst, maar ook de bouwplaats van de toekomst, waar ruimte is voor input van omstanders. Een open source bouwplaats dus’, zegt Hedwig Heinsman van DUS.

3D printen en normalisatie via NEN

Over de techniek van 3-dimensionaal printen is de laatste tijd in veel te doen: het zou de nieuwe technologische revolutie inluiden! De technologie 3-D printen wordt ook wel Additive Manufacturing, Rapid Prototyping en naar gelang van het toepassingsgebied zijn er nog meer termen bedacht. Omdat de technologie eruit bestaat om een een object laagje voor laagje op te bouwen wordt doorgaans de term ADDITIVE Manufacturing (AM) aangehouden.

Het werkingsprincipe achter AM is echter al lang bekend; tenslotte is een inktjetprinter die via spuitmondjes een laagje inkt op een papier spuit een voorloper van de wat meer sophisticated printers die nu complexe metalen objecten produceren. Nu er de beschikking is gekomen over snelle en krachtige computers, geschikte materialen die op deze wijze kunnen worden verwerkt en de snelheid van het printen drastisch is toegenomen komen opeens nieuwe toepassingen binnen bereik die voorheen aan Captain Kirk van de Enterprise waren voorbehouden.

De ontwikkelingen in deze technologie gaan nu snel aan weerzijden van de oceaan en een grote groep belanghebbenden in deze techniek zijn het er al snel over eens geworden dat het hoog tijd is om afspraken te maken over zaken als terminologie, testmethoden, meetmethoden, materiaaleigenschappen en andere aspecten die relevant zullen blijken te zijn.

(Inter)nationale afspraken leg je het beste vast in normen. De inhoud van de normen worden met inspraak van belanghebbenden en door experts samengesteld en wereldwijd kun je met een verwijzing naar een ISO- of CEN-norm aangeven wat je bedoelt of wat er van je wordt verwacht. Bij ISO is er een Technische Commissie opgericht en bij NEN worden de activiteiten van deze TC gevolgd door een nationale normcommissie. Samen met het Amerikaanse normeninstituut worden nu in 4 werkgroepen normen opgesteld die een aantal zaken moeten gaan regelen.

Vanuit Europa worden nieuwe technologieën en innovaties krachtig ondersteund. Een manier daarvoor is het promoten en toepassen van normen waardoor je een ‘level playing field’ creëert en een grotere internationale reikwijdte kunt realiseren.

Meer weten?

Belangstellenden die meer willen weten of deel willen nemen aan de normontwikkeling van deze zeer aansprekende en interessante technologie kunnen zich wenden tot de secretaris van de normcommissie Hans Weber, hans.weber@nen.nl

Bron foto: DUS Architects.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl