Aardbevingsbestendig bouwen

16-05-2014 Het Interim Advies voor aardbevingsbestendig bouwen is 15 mei gepubliceerd. Met dit advies kunnen partijen in het Groningenveld veilige nieuwe gebouwen maken. Als gevolg van gaswinningen is dit een aardbevingsgevoelig gebied geworden.

De minister van Economische Zaken (EZ) heeft aangegeven dat er een richtlijn komt om gebouwen (nieuw- en verbouw) robuust te maken tegen aardbevingsbelastingen. Deze Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) is medio 2014 klaar. Tot die tijd kan gebruik worden gemaakt van een interim advies voor aardbevings- bestendig bouwen. In dit advies staan de voorlopige uitgangspunten voor nieuwbouw bij aardbevingsbelasting in Noord-Nederland.

Praktijkgerichte training

Samen met NEN organiseert het ministerie van EZ een praktijkgerichte introductietraining 'Ontwerpen gebouwen op aardbevingen’ in relatie tot nieuwbouw voor o.a. constructeurs, aannemers, architecten en aanverwante technische, bouwkundig georiënteerde belanghebbenden. Deze driedaagse training vindt plaats op 30 juni, 1 juli en 3 juli as. Meer informatie is te vinden op de trainingspagina aardbevingen.

Nieuwbouwstimuleringsfonds

Om het aardbevingsbestendig bouwen kracht bij te zetten, komt NAM met een stimuleringsfonds voor nieuwbouw met financiële en technische ondersteuning. Tijdens de volgende bijeenkomst van de Dialoogtafel op 26 juni 2014 worden de contouren van het stimuleringsfonds voor nieuwbouw besproken. Informatie over het fonds wordt gepubliceerd op de website van NAM.

Meer informatie

Het Interim Advies is kostenloos te downloaden op de pagina 'Veilige constructies bij aardbevingen'. Hier vindt u ook meer (achtergrond)informatie over de NPR en Eurocode 8.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl