Belangrijkste oorzaken woningbranden

24-04-2019 In 2018 eisten 30 woningbranden 33 levens. De meeste branden ontstaan door onvoorzichtigheid bij roken (33%) en een technisch defect of verkeerd gebruik van elektrische apparatuur (30%). De op 4 april gepresenteerde cijfers zijn in lijn met die van voorgaande jaren.

“Hoewel sigaretten al sinds 2011 zelfdovend zijn, is roken nog steeds de voornaamste oorzaak van een fatale woningbrand”, vertelt lector Brandpreventie René Hagen. “Uit eerder onderzoek van de Brandweeracademie is gebleken dat de testmethode voor de zelfdovendheid van sigaretten onvoldoende is om branden door sigaretten te voorkomen. Wij pleiten daarom al enige tijd voor aanpassing van deze testmethode. Daarnaast zijn er nog andere maatregelen nodig om het aantal doden bij brand door roken terug te dringen.”

Bijna de helft van de dodelijke slachtoffers is 61 jaar of ouder. Verder is 56% van de slachtoffers beperkt of niet zelfredzaam. Bij een grote meerderheid (83%) van de fatale woningbranden was er een factor die de brand versnelde. “Daarbij gaat het om schuimrubber in banken, stoelen en matrassen (56%), een hoge vuurlast (12%) en brandbare vloeistoffen/dampen (12%). De vergrijzing en de brandbaarheid van banken en marassen zijn dus nog steeds onze grootste zorg”, aldus Hagen. Ook is het verontrustend dat bij 43% van de dodelijke woningbranden een werkende rookmelder aanwezig was. “Wij vragen al een aantal jaren om de kwaliteit en locatie van rookmelders in de wetgeving aan te passen”, sluit Hagen af.

Bron: Instituut Fysieke Veiligheid (IFV)

Training Brandveilig gebouwbeheer

Bent u eigenaar of beheerder van één of meerdere gebouwen en heeft u regelmatig te maken met vraagstukken over brandveiligheid? Dan is deze training iets voor u. Inzicht in de brandveiligheid van uw gebouw is uiterst noodzakelijk. Na deze training weet u welke eisen de bouwregelgeving stelt aan brandveiligheid en hoe er mee om te gaan. U werkt aan cases en opdrachten waardoor u de theorie direct in de praktijk brengt en leert hoe u risico’s kunt inventariseren en beheersen. Zo werkt u met cases rondom o.a. compartimentering, ontvluchten, constructies, installaties en materiaalgebruik. Lees meer over de Training Brandveilig gebouwbeheer

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl