Dag van de Bouw: normalisatie in de bouwsector

20-05-2017 Vandaag is de 12e editie van de Dag van de Bouw. Het publiek krijgt vandaag de mogelijkheid om verschillende bouw gerelateerde projecten en -locaties te bezichtigen welke normaliter gesloten zijn. Normalisatie speelt een grote rol in de bouwsector om kwaliteit en veiligheid te borgen.

De bouw omvat vele facetten. Denk hierbij aan de kennis en kunde van de ontwerpers tot aan het vakmanschap van bijvoorbeeld de tegelzetter en de technici in de installatiebranche. Voor deze hele sector is veiligheid een belangrijk item. Daarom zijn normen belangrijk. Denk hierbij aan de normen op het gebied van onder andere brandveiligheid van bouwwerken, het meten van de conditie van een gebouw (NEN 2767), drinkwatervoorzieningen (NEN 1006) en elektrische installaties in een woning (NEN 1010).

Circulaire bouw en normalisatie

Momenteel wordt er veel aandacht gegeven aan circulair bouwen. De bouwsector verbruikt veel grondstoffen en produceert veel afval. Van het bouw- en sloopafval wordt circa 98% opnieuw nuttig ingezet maar meestal in een laagwaardiger toepassing. Om juist meerwaarde te creëren in de keten, zijn nieuwe bedrijfsmodellen en producttoepassingen nodig.

Transitie in de bouwsector

De transitie naar een circulaire bouw vraagt daarom om nieuwe afspraken, zowel op product- als op procesniveau. Ook NEN is hierbij betrokken. Zo organiseert NEN op 29 juni een bijeenkomst
waar ingegaan wordt op de resultaten van een eerder uitgezette enquête. Daarnaast worden er stelling neergelegd en wordt er gesproken over mogelijke vervolgstappen. Wilt u zich aanmelden voor deze bijeenkomst, stuur dan een e-mail naar evenementen@nen.nl met daarin uw contactgegevens.

Meer informatie

Voor informatie over het normalisatieproces rondom Circulair Bouwen kunt u contact opnemen met Boukje van Reijn, consultant Materialen en Bouwproducten, telefoon (015) 2 690 443, of e-mail naar mb@nen.

Voor meer informatie over de Dag van de Bouw en welke bouwprojecten opengesteld zijn voor publiek, zie http://www.debouwmaakthet.nl/dagvandebouw/.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl