Discussiebijeenkomst EPG ‘Thermische prestatie en uurlijkse methode’

22-04-2015 De energieprestatie is te berekenen met NEN 7120 ‘Energieprestatie voor gebouwen’ (EPG). De grondslag hiervoor wordt echter gewijzigd. Een van de wijzigingen is de toevoeging van de uurlijkse methode in ontwerp NEN-EN-ISO 52016-1. Belanghebbenden en geïnteresseerden kunnen nog tot 29 april commentaar indienen op het normontwerp. Op 30 april organiseert NEN een discussiebijeenkomst om de commentaren te bespreken.

Met het invullen van de ontwerpwaarden en klimaatgegevens per uur, kunnen de variaties in o.a. klimaat, zonwering, bezettingsgraad en warmteaccumulatie dynamisch worden berekend. Op dit moment wordt met maandelijkse gemiddelden gerekend. EN-ISO 52016-1 bevat ook de mogelijkheid om correctie factoren te bepalen voor die maandelijkse methode.

Programma

Tijdens de bijeenkomst wordt normontwerp NEN-EN-ISO 52016-1 in samenhang besproken met twee normen die ook in ontwikkeling zijn. ISO 52017 ‘Berekening van de dynamisch thermische balans in een gebouw of gebouwzone – Deel 1: Algemene berekeningsmethode’ is een revisie van EN 15225. ISO 52018 'Indicators for partial EPB requirements related to thermal energy balance and fabric features – Part 1: Overview of options' biedt enkele nieuwe "Performance indicators" die het mogelijk maken om niet alleen eisen te stellen aan het hele gebouw, maar ook aan onderdelen.
Ook komt normontwerp NEN-EN-ISO 13370 ‘Thermal performance of buildings – Heat transfer via the ground’ aan bod. Dit vanwege de relatie met NEN 1068 ‘Thermische isolatie van gebouwen – Rekenmethoden’.

Doelgroep

Fabrikanten, adviseurs en onderzoekers van thermische isolatie, verwarming, koeling, ventilatie, gebouwbeheersing en/of energieprestatie, wordt aangeraden deel te nemen aan deze bijeenkomst. Deelname aan de commissie die het stemrecht heeft levert nog meer voordelen.

Meer informatie

Bekijk het programma en/of meld u aan voor de bijeenkomst via de evenementenpagina. Genoemde normen kunt u inzien op www.normontwerpen.nen.nl.
Voor inhoudelijke informatie over deze normen of over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met ir. Annet van der Horn, consultant Bouw & Installatie, telefoon (015) 2 690 286 of e-mail bi@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze normen of over het normalisatieproces: ir. Annet van der Horn, consultant Bouw & Installatie.

(015) 2 690 286

bi@nen.nl

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl