Duidelijkheid geboden bij EN of ISO normen voor luchtfilters

15-09-2014 Er heerst onduidelijkheid over welke normen gebruikt mogen worden bij de classificatie van luchtfilters. Tot voor kort konden Europese normen uit de NEN-EN 1822-reeks ‘Luchtfilters met een hoog rendement (EPA, HEPA en ULPA)’ worden gebruikt óf de mondiale normen uit de NEN-ISO 29463-reeks ‘High efficiency filters en filter media voor de verwijdering van stofdeeltjes uit lucht’ worden gebruikt.

De normen hebben veel overeenkomsten, maar kennen ook verschillen. Om duidelijkheid te bieden is de in Nederland aanvaarde ISO: NEN-ISO 29463-reeks ingetrokken. Voor een bepaald onderwerp kunnen en mogen geen twee NEN normen gelijktijdig bestaan met tegenstrijdige informatie.

Het grootste verschil tussen de NEN-EN 1822-reeks en de ISO 29463-reeks is de classificatie: De ISO 29463-reeks geeft meer klassen als mogelijkheid voor classificatie. Om duidelijkheid te bieden op het vlak van luchtfilters is de NEN-ISO 29463-reeks nu ingetrokken. De normen zijn wel nog wel beschikbaar en te gebruiken als ISO 29463. NEN pleit ervoor bij CEN/TC 195 ’Air Filters for general air cleaning’ en ISO/TC 142 ’Cleaning equipment for air and other gases’ de verschillen tussen beide normenreeksen op te heffen zodat er helemaal geen misverstanden meer kunnen ontstaan.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Gisela van Blokland, (consultant Energie), telefoon (015) 2 690 411 of e-mail BouwInstallatie@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl