'Duizenden constructiefouten in de bouw'

16-01-2014 De afgelopen drie jaar zijn er naar schatting 20.000 constructiefouten gemaakt in de bouw. Dat leidt tot veel veiligheidsrisico's voor de bouwers maar ook voor de bewoners. Bij een meldpunt constructieve veiligheid van TNO zijn de afgelopen jaren 190 bouwfouten gemeld. Dat bleek begin december uit een reportage van RTL Nieuws.

De kosten van de missers zijn gemiddeld 10 procent van de totale bouwsom van het hele project. Veel meldingen die bij TNO binnenkwamen, konden tijdig worden opgelost. Maar in 16 procent van die gevallen was al sprake van instorting of scheurvorming van een gebouw.
Dik-Gert Mans van het Platform Constructieve Veiligheid zegt ‘'dat er nog te vaak wat mis gaat in de bouw en daar zijn we niet tevreden over’'. De Vereniging van Nederlandse Constructeurs wil dat er voor oude gebouwen een verplichte APK-keuring moet komen. De constructeurs schatten dat ‘'tienduizenden gebouwen uit de jaren vijftig en zestig een risico vormen.’

Eurocodes en NEN 8700

Het Bouwbesluit stelt concrete eisen aan constructies (bestaande bouw en nieuwbouw). Zo verwijst de bouwregelgeving naar de constructienormen: Eurocodes en NEN 8700. Maar hoe pas je die toe in de praktijk? De praktijkgids Bouwbesluit Constructieve veiligheid biedt u duidelijkheid.

NEN-EN 1990 (Eurocode 0) is de basisnorm, die de betrouwbaarheidsniveaus, de te hanteren belastingscombinaties en de bijbehorende belastingsfactoren geeft. De verschillende delen van NEN-EN 1991 (Eurocode 1) geven de aan te houden belastingen, zoals opgelegde (vloer- en dak)belastingen, sneeuwbelasting, windbelasting en buitengewone belastingen. Voor de bepaling van de constructieve veiligheid van verbouw en bestaande bouw wijst het Bouwbesluit 2012 een aparte norm aan: NEN 8700.

Praktijkgids biedt duidelijkheid

In de actuele praktijkgids Bouwbesluit Constructieve Veiligheid zijn de voorschriften voor de constructieve veiligheid integraal overgenomen uit Bouwbesluit 2012. Verder worden NEN-EN 1990, NEN 8700 en de belangrijkste delen van NEN-EN 1991 uitgebreid belicht in de verschillende hoofdstukken van deze praktijkgids. Kortom, deze gids is een praktische en actuele wegwijzer voor alle aspecten met betrekking tot constructieve veiligheid bij het ontwerpen en realiseren van gebouwen.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl