Eerste deel Europese EPB normen gepubliceerd

27-06-2017 De Energy Performance of Buildings (EPB) normen is een set Europese normen om uit te rekenen hoe energiezuinig een gebouw is. Het is de basis voor de nieuwe nationale bepalingsmethode voor energieprestatie van gebouwen waar marktpartijen onder begeleiding van NEN aan werken. De eerste normen zijn nu gepubliceerd, de rest volgt binnenkort.

De EPB normen zijn een update van de eerdere serie. Ze zijn aangepast om beter aan te sluiten bij bijna energie-neutrale gebouwen. Voor een aantal onderdelen, zoals verwarming, verlichting en koeling, geven ze een precieze methode om uit te rekenen hoeveel energie er wordt gebruikt onder gestandaardiseerde omstandigheden. Dit is voor productontwikkeling belangrijk omdat de positieve effecten van innovaties hiermee duidelijk worden gemaakt.

De EPB normen worden niet in de Bouwregelgeving (Bouwbesluit of Bbl) gebruikt. Ze worden wel als onderlegger gebruikt bij het opstellen van de nieuwe bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen (NTA 8800).

Doelgroep

De EPB normen (of een deel ervan) zijn interessant voor fabrikanten, adviseurs en onderzoekers van thermische isolatie, verwarming, koeling, ventilatie, gebouwbeheersing en/of energieprestatie.

Meer informatie

Voor informatie: neem contact op met NEN Klantenservice, telefoon (015) 2 690 391 of e-mail klantenservice@nen.nl.

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: mw. ir A.P. van der Horn, bi@nen.nl. Voor meer informatie over de ontwikkeling van de nieuwe nationale bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen, zie www.nen.nl/epg.

Meepraten over de inhoud van normen

De normcommissie ‘Europese en internationale normering klimaatbeheersing gebouwen’ houdt zich bezig met Europese en mondiale normalisatie. Wilt u als belanghebbende partij ook meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar bi@nen.nl.


Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mw. ir A.P. van der Horn, consultant Bouw & Installatie.

(015) 2 690 391

bi@nen.nl

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl