Energiebesparing bij gebouwen loont

25-02-2013 Extra investeren in energiebesparing bij bestaande gebouwen bespaart niet alleen kosten, maar levert ook extra banen op. Dat blijkt uit een studie van SEO Economisch Onderzoek en CE Delft.

Extra investeringen in energiebesparing in bestaande gebouwen kunnen de bouw en de toeleverende industrie een fors aantal banen opleveren. Het verplichten van een energielabel C voor koopwoningen en een B-label voor huurwoningen leidt tot gemiddeld 10.000 nieuwe groene banen per jaar. Dat concluderen SEO Economisch Onderzoek en CE Delft in een studie die ze hebben uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Milieu. In de periode 2013 tot 2020 kunnen die investeringen 212 tot 351 duizend arbeidsjaren opleveren. De bouw telt momenteel ongeveer 40.000 werkzoekenden. Tegenover de extra investeringen staan extra jaarlijkse besparingen op de energierekening van alle Nederlanders.

Groene banen

“Deze studie bewijst dat Rutte II veel groene banen kan creëren door een minimum energielabel voor woningen te verplichten”, zegt Ron Wit, hoofd energie van Natuur & Milieu. Natuur & Milieu wil samen met andere partijen die deelnemen aan het SER Energieakkoord bespreken hoe het kabinet dit instrument optimaal kan vormgeven. Door energieprestatie-eisen te stellen aan woningen en gebouwen worden grote economische kansen benut: de bouwsector krijgt een impuls en huishoudens en bedrijven worden minder kwetsbaar voor stijgende energieprijzen. Dat is nodig om energiearmoede tegen te gaan: 50% van de huishoudens in slecht geïsoleerde woningen (G-label) verdient minder dan een modaal inkomen.

Bron: Fedec

Normen voor enegieprestatie

Heeft u interesse in normen voor energieprestatie of wilt u eerst wat meer informatie over het thema enerergieprestatie, kijk dan op www.nen.nl/energieprestatie.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl