Energielabel van elk huis online

25-04-2014 Van vrijwel alle woningen in Nederland is voortaan het energielabel te bekijken.

Op de site energielabelatlas.nl zijn alle officiële labels van huizen te zien en voor de overige woningen staat er een indicatief energielabel.

De site is gemaakt door Bouwend Nederland en Meer Met Minder, het energiebesparingsinitiatief waar ook de overheid aan meedoet. Het energielabel laat zien hoe zuinig een huis is. Niveau G is het laagst, A is het hoogst.

De bouwers hopen dat de site mensen bewuster maakt van hun energiegebruik en dat huiseigenaren daardoor eerder kiezen voor een verbouwing.

Indicatie

De indicatieve labels zijn gemaakt op basis van openbare informatie, zoals het bouwjaar van een huis. Woningeigenaren kunnen zelf aangeven of ze verbouwingen aan het huis hebben gedaan, waardoor het energielabel hoger uitvalt.

Volgens de makers van de site zijn de indicatieve labels in meer dan 90 procent van de gevallen vrijwel accuraat. Een officieel label verstrekt door een gecertificeerd bedrijf zou dan hooguit één stap hoger of lager uitvallen.

Op basis van de labels blijkt dat in Flevoland relatief de meest zuinige woningen staan, want veel woningen zijn daar betrekkelijk nieuw. In Limburg staan relatief de meeste energieverspillende huizen.

Fonds

Bouwers hopen dat de site een aanjager is voor het Nationaal Energiebespaarfonds. Huiseigenaren kunnen uit dat fonds relatief goedkoop geld lenen om het huis energiezuiniger te maken.

Bron: NOS.nl

EPC berekenen met NEN 7120

NEN heeft geen rol bij de bepaling en/of indeling van de labels. De labels grijpen slechts terug op de berekende energieprestatie-coëfficiënt (EPC). Vanaf 1 juli 2012 wordt de energieprestatie met NEN 7120 bepaald. Deze norm wordt aangewezen door het Bouwbesluit. Hulp nodig bij uitrekenen van de EPC? Volg dan de praktische
'Training NEN 7120: Aan de slag met energieprestatie'.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl