Energieprestatie-eisen voor nieuwbouw vanaf 2021 in werking

13-01-2020 In opdracht van het ministerie van BZK heeft NEN de totstandkoming van het nieuwe stelsel Energieprestatie gebouwen en de daarbij behorende bepalingsmethode NTA 8800 begeleid. De eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) treden vanaf 1 januari 2021 in werking.

Om de energieprestatie te kunnen berekenen, is software nodig. Deze rekensoftware wordt door de markt ontwikkeld. Ondanks het harde werken van de partijen was de software eind 2019 nog niet gereed. Dit heeft onder andere te maken met de uitgebreide en genuanceerde bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen. Minister Knops van het ministerie van BZK geeft aan zorgvuldig te werk te willen gaan en partijen de tijd te willen geven om zich voor te bereiden op de nieuwe regels.

NTA 8800

NTA 8800 is een methodiek die van toepassing is op zowel nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw als utiliteitsbouw. De nieuwe methode vervangt een aantal bestaande methoden voor nieuwbouw en bestaande bouw, namelijk NEN 7120, Nader Voorschrift en ISSO 75.3. NTA 8800 volgt de Europese normen en vervangt de huidige EPC- en EI-indicatoren door de energiebehoefte uit te drukken in drie indicatoren: namelijk (1) de energiebehoefte, (2) het primaire fossiele energiegebruik (beiden in kWh/m.j) en het aandeel hernieuwbaar opgewekte energie (in %). NTA 8800 is kosteloos te downloaden op nen.nl.

Nieuw energielabel

Om het nieuwe energielabel te berekenen, wordt zowel de bepalingsmethode en de rekensoftware gebruikt. Ook het nieuwe energielabel wordt per 1 januari 2021 ingevoerd.

Energie-eisen nieuwbouw gepubliceerd

De eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) zijn op 27 december 2019 gepubliceerd in het Staatsblad. Deze eisen zijn gelijk aan wat eerder medio 2019 gepubliceerd is.

Bron: rijksoverheid.nl

Meer informatie

Voor meer informatie over NTA 8800 en het hele stelsel, ga naar www.nen.nl/epg.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl