Europa wil milieuprestaties producten vergelijken

06-11-2013 Ondanks hevig verzet van de internationale bouwlobby gaat Europa onderzoeken hoe de milieuprestaties van bouwproducten met elkaar kunnen worden vergeleken. De Europese Commissie kondigde 2 oktober een pilotproject aan voor isolatiematerialen. Het nieuws slaat in als een bom bij de Europese bouwkolom.

De Europese bouwkolom vreest dat Europa af wil van het huidige systeem van duurzaam bouwen op basis van andere productgerelateerde criteria. Duizenden euro’s aan investeringen in milieurelevante data dreigen verloren te gaan. Ook Nederlandse leveranciers reageren ontzet en vol verbazing.

Bouwproducenten lobbyen al maanden tegen de wens van Europa om de milieuprestaties van (bouw)producten inzichtelijk te maken. De Europese Unie deed kort voor de zomer een oproep aan alle sectoren om zich in te schrijven voor het proefproject. De klassieke branches in de bouw (staal, beton en isolatie) meldden zich bewust niet aan. Zij hoopten dat de bouwindustrie op die manier een proef bespaard zou kunnen blijven.

Vijf stichtingen op het gebied van duurzaam en ecologisch bouwen trekken zich echter niets aan van de gevestigde bouwlobby. De Stichting Agrodome in Wageningen, VIBE in België, twee Franse organisaties en een Australische partij dienden een verzoek in voor een pilot met isolatiematerialen. Europa stemde daar dus mee in. Volgend jaar juni start de proef.
Brussel wil al langer een systeem invoeren met duurzame criteria op productniveau. In Nederland is echter flink geïnvesteerd in een stelsel dat uitgaat van milieuprestaties op gebouwniveau (zie hieronder). Onder meer de Nationale Milieudatabase en de begin dit jaar door minister Blok verplichte milieuprestatieberekening is op die manier van denken gebaseerd. Milieuprestaties van bouwproducten met elkaar vergelijken, zoals Europa nu lijkt te willen, is dan ook nutteloos volgens de tegenstanders. Het gaat volgens hen om het eindproduct, het bouwwerk.

Bron: Bouwregels in de Praktijk, nr. 11-2013

Normen voor duurzaamheid van gebouwen

In Nederland is bepaald dat er voor nieuwbouw van woningen en kantoren groter dan 100 m2 een berekening aangeleverd moet worden. De daar genoemde Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken is ontwikkeld om de milieuprestatie van gebouwen, bouwwerken en GWW-werken over hun hele levenscyclus eenduidig en controleerbaar te berekenen. De basis voor deze Bepalingsmethode is de NEN 8006:2004 ‘Milieugegevens van bouwmaterialen, bouwproducten en bouwelementen voor opname in een milieuverklaring - Bepalingsmethode volgens de levenscyclusanalysemethode (LCA)’, inclusief het wijzigingsblad A1 uit februari 2008. In 2012 is deze norm ingetrokken en vervangen door de Europese NEN-EN 15804:2012 en ‘Duurzaamheid van bouwwerken - Milieuverklaringen van producten - Basisregels voor de productgroep bouwproducten’.

Ondanks de Europese ontwikkeling om mogelijkerwijs producten met elkaar te vergelijken wordt de set normen voor de bepaling van duurzaamheid van bouwwerken gereviseerd en waar nodig verder uitgebreid. Dit werk wordt gevolgd door de gelijknamige normcommissie Duurzaamheid van bouwwerken. Wilt u meepraten, neem dan contact op met NEN.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl