Europese normen gepubliceerd voor verbetering veiligheid zonwering

23-07-2014 CEN (European Committee for Standardization) heeft eerder dit jaar drie nieuwe Europese normen gepubliceerd die fabrikanten helpen om de veiligheid van aan de binnenzijde geplaatste zonwering te verbeteren. De normen zijn in het bijzonder gericht op het verminderen van het risico (met name voor kinderen) op ongelukken door de koorden die gebruikt worden om de zonwering te bedienen.

De normen zijn ontwikkeld op verzoek van de Europese Commissie naar aanleiding van berichten over fatale ongelukken waarbij jonge kinderen waren bekneld door de loshangende koorden. De oplossingen gedefinieerd door CEN kunnen toegepast worden op nieuwe producten, maar ook op zonwering die reeds geïnstalleerd is.

Het gaat om de volgende drie normen:

  • NEN-EN 13120:2009+A1:2014 ‘Aan de binnenzijde geplaatste zonwering - Prestatie-eisen inclusief veiligheid’
  • NEN-EN 16433:2014 ‘Aan de binnenzijde geplaatste zonwering - Bescherming tegen verwurging – Beproevingsmethoden’
  • NEN-EN 16434:2014 ‘Aan de binnenzijde geplaatste zonwering - Bescherming tegen verwurging - Eisen en beproevingsmethoden voor veiligheidsvoorzieningen’

De normen zijn ontwikkeld door de werkgroep (WG 3) ‘Blinds and shutters’ van de Technische Commissie ‘Doors, windows, shutters, building hardware and curtain walling’ (CEN/TC 33). De werkgroep bestond uit experts die fabrikanten van raamgeleiders en testlaboratoria vertegenwoordigden en experts op het gebied van kinderveiligheid. Daarnaast vond er, in het kader van het ‘International Pilot Alignment Initiative on the Safety of Corded Window Coverings’, nauwe samenwerking plaats met toezichthouders op productveiligheid in Australië, Canada en de VS.

Lees het volledige (Engelse) persbericht van CEN.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Jacques van den Hoorn, consultant Materialen & Bouwproducten, telefoon (015) 2 690 177 of e-mail jacques.vandenhoorn@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl