FAQ Nederlandse praktijkrichtlijn voor aardbevingsbestendig bouwen uitgebreid

21-01-2016 De Nederlandse Praktijkrichtlijn voor aardbevingsbestendig bouwen, NPR 9998 is 18 december 2015 gepubliceerd. Deze NPR is het meest breedgedragen toetsingsinstrument in Nederland om te beoordelen of een nieuw of bestaand gebouw aardbevingsbestendig is onder aardbevingen bij het Groninger gasveld. Met de NPR kunnen partijen bestaande en nieuwe gebouwen robuuster maken tegen aardbevingen. Naar aanleiding van ontvangen vragen heeft NEN de ‘Frequently Asked Questions’ uitgebreid.

Begrijpelijkerwijs roept NPR 9998 vanwege haar nieuwheid nog hier en daar vragen op. NEN deelt de antwoorden op vragen omtrent de technische inhoud van de NPR graag met een groter publiek en heeft daarom veel gestelde vragen verzameld en toegevoegd aan de 'FAQ' op www.nen.nl/aardbevingen. Het gaat met name over de volgende onderwerpen:
• Niet-constructieve elementen
• Bijlage F
• Ondergrond en optredende belastingen

NPR 9998

NPR 9998 biedt berekeningsmethoden voor het beoordelen of nieuw te bouwen of te versterken bestaande gebouwen, of bestaande gebouwen, de optredende aardbevingen in Noord-Nederland als gevolg van de winning van gas met een voldoende mate van betrouwbaarheid kunnen doorstaan. De NPR kan na registratie kosteloos worden gedownload via www.nen.nl/aardbevingen.

Praktijkgerichte training

Naar aanleiding van het verschijnen van NPR 9998, organiseert NEN van 16 tot en met 19 februari 2016 de praktijkgerichte trainingen 'Ontwerpen gebouwen op aardbevingen'. Dit in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken. Er wordt een drie-daagse en een één-daagse training aangeboden. De training gaat in op de achtergronden en aard van de seismische belasting en behandelt vervolgens de locatie-afhankelijkheid, de invloed van grenstoestanden en veiligheidsklassen en hoe voor verschillende bouwmaterialen de veiligheid berekend kan worden.

Aanmelden training en meer informatie

Inschrijven voor de training kan direct op www.nen.nl/trainingaardbevingen. Voor vragen over de training e-mail training@nen.nl. Of neem telefonisch ontact op met NEN Klantenservice, telefoon (015) 2 690 391. Voor vragen over de NPR kunt u contact opnemen via e-mail vragennpr@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl