Gebouwgebruiker verantwoordelijk voor brandveiligheidsvoorzieningen

30-08-2013 Er is een verandering gaande in de traditionele rolverdeling in de brandbeveiliging. De gebruiker van een bouwwerk komt steeds nadrukkelijker in de schijnwerpers te staan. In 2013 en 2014 kan hij nog terugvallen op de bekende regelgeving en geijkte patronen. Maar vanaf 1 januari 2015 moet de gebruiker zijn nieuwe rol kunnen spelen. Wat betekent dat voor hem? En vooral: waar kan hij terecht voor de dingen die hij niet weet?


De invoering van het Bouwbesluit in april 2012 betekende een nieuwe stap naar minder regelgeving en meer eigen verantwoordelijkheid voor gebouwgebruikers. Ten opzichte van voorgaande wet- en regelgeving is er voor het bouwen en gebruiken van bouwwerken meer vrijheid, en er hoeft minder. Dat geldt ook voor brandbeveiligingsvoorzieningen: zo vallen minder bouwwerken dan vroeger onder de verplichting om een brandmeldinstallatie te hebben.

Hoewel het nieuwe Bouwbesluit voor opdrachtgevend Nederland kan voelen als een bevrijding uit een knellend keurslijf, is er voor gebouwgebruikers toch reden voor oplettendheid. Willem van Oppen, adviseur conformiteitsschema’s bij het CCV beschrijft in het artikel ‘Verschuivingen in rolverdeling’ in Brandveilig.com, nr. 3, 2013, welke consequenties de wijzigingen in het Bouwbesluit hebben voor gebouwgebruikers en beheerder.

Bron: brandveilig.com

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl