Handreiking Bouwbesluit & woning

16-06-2015 Onlangs is de Handreiking Bouwbesluit & woning gepubliceerd op Rijksoverheid.nl. Deze zeer nuttige handreiking leert de lezer om te gaan met het Bouwbesluit: welke voorschriften zijn voor een woningbouwproject van toepassing en welke niet?

De Handreiking Bouwbesluit & Woning geeft uitleg aan de bedoeling van de diverse voorschriften in het Bouwbesluit en maakt op een zeer overzichtelijke wijze duidelijk waarom een regel in het Bouwbesluit staat. Tevens bespreekt deze handreiking consequenties van de toepassing van de regels in de praktijk.

De handreiking is opgesteld vanuit de gedachte dat wettelijke voorschriften voor een ieder toegankelijk moeten zijn. Besproken worden de technische voorschriften van het Bouwbesluit die van toepassing zijn op het bouwen en verbouwen van eengezinswoningen, ook wel ‘grondgebonden woningen’ genoemd. Het gaat dan om een vrijstaande woning, 2-onder-1-kap woning of rijtjeswoning. De handreiking is niet bedoeld ter vervanging van het Bouwbesluit.

Het is raadzaam om de werkelijke tekst van het Bouwbesluit te lezen bij het maken van een bouwplan en bij de uitvoering ervan. Maar met de handreiking wordt het Bouwbesluit toegankelijker.

De handreiking is geschreven voor een ieder die plannen heeft om een nieuwe woning te (laten) bouwen, zijn woning wil verbouwen of die wil weten of de huidige staat van zijn woning voldoet aan de voorschriften. Daarbij is specifiek gedacht aan woningeigenaren, particuliere bouwers, particuliere opdrachtgevers, technische inspecteurs, kleine aannemers, klusbedrijven en particuliere klussers.

Normen in Bouwbesluit

In de prestatie-eisen van het Bouwbesluit wordt vaak verwezen naar normen die zijn opgesteld door het normalisatie-instituut NEN. Normen zijn afspraken over de kwaliteit en veiligheid van producten, diensten en processen. Met de NEN’s die in het Bouwbesluit worden aangewezen, kan worden berekend of gemeten of aan de vereiste prestatie wordt voldaan. Een NEN kan een bepalingsmethode (meetmethode of rekenmethode) bevatten, zoals die voor het bepalen van de benodigde hoeveelheid daglicht (NEN 2057). Maar een NEN kan ook nadere voorschriften bevatten, zoals NEN 1006 ‘Algemene voorschriften voor leidingwaterinstallaties’. Een ‘NEN-EN’ is een Europese norm die door het normalisatie-instituut is aanvaard als Nederlandse norm. In de Regeling Bouwbesluit staat aangegeven welke versie van de NEN van kracht is.
Bekijk welke normen zijn aangewezen

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl