Herziene energielabel voor utiliteitsbouw verplicht per 1 juli

22-07-2014 De verplichtingen voor het energielabel utiliteitsbouw veranderen, omdat de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen is herzien. Het energielabel is vanaf 1 juli 2014 ook verplicht voor nieuwe utiliteitsbouw.

Daarnaast moet in gebouwen groter dan 500 m2 het energielabel op een zichtbare plek worden bevestigd als het een publiek overheidsgebouw is of een publiek gebouw dat over een energielabel beschikt.

De verplichtingen rond de energieprestatie van gebouwen veranderen omdat de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen is herzien in 2010. Voor bestaande utiliteitsbouw was het energielabel al verplicht sinds 2008. Voor nieuwe utiliteitsbouw volstond tot op heden het Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) berekening behorende bij een bouwaanvraag, als die niet ouder was dan 10 jaar. Vanaf 1 juli 2014 is het energielabel echter ook voor nieuwe utiliteitsbouw verplicht. Na de oplevering wordt de uitgevoerde kwaliteit (maatregelen en EPC) getoetst en omgezet naar een energielabel.

Zichtbaar label

Publieke overheidsgebouwen moeten per 1 juli 2014 vanaf 500 m² het energielabel op een voor het publiek zichtbare plek bevestigen. Voor alle andere publieke gebouwen (zoals ziekenhuizen, scholen, winkels, supermarkten, restaurants, schouwburgen, banken en hotels) vanaf 500 m² geldt per 1 juli 2014 dat het energielabel – indien aanwezig – op een voor het publiek zichtbare plek moet hangen.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Praktijkgerichte training Energieprestatie

NEN heeft geen rol bij de bepaling en/of indeling van deze labels. Vanaf 1 juli 2012 wordt de energieprestatie met NEN 7120 bepaald. Deze norm wordt aangewezen door het Bouwbesluit. NEN 7120 blijft nodig voor nieuwbouw. Hulp nodig bij uitrekenen van de EPC? Volg dan de praktische 'Training NEN 7120: Aan de slag met energieprestatie'.

Actiepakket Energieprestatie

Met het Actiepakket Energieprestatie ontvangt u eenmalig de actuele versie van de Bouwbesluitnorm NEN 7120 en de handige en actuele praktijkgids Bouwbesluit Energieprestatie. Met het pakket krijgt u maar liefst 25% korting! Bekijk het actiepakket Energieprestatie.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl