Internationale normalisatie klimaatbeheersing samengevoegd onder één normcommissie

07-08-2013 Vanaf 1 juli 2013 is er één NEN-commissie die zich bezighoudt met alle Europese en mondiale normontwikkelingen voor klimaatbeheersing in gebouwen. NEN heeft een aantal kleine werkgroepen samengevoegd. De zo ontstane nieuwe commissie wil informatiedagen voor de leden organiseren, deels overkoepelend, deels gericht op specifieke onderwerpen.

De Europese normen zijn voor Nederland van groot belang omdat ze de Nederlandse normen zullen vervangen. Het gaat onder meer om een aantal normen met regels en testmethodes voor CE-markering en bepalingsmethoden voor de energieprestatie. Een kleine verschuiving in een norm kan voor een producent, installateur of testlaboratorium grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld omdat bij de proef een te klein (of te groot) monster wordt voorgeschreven, of een ongunstige ondergrond in de norm wordt opgenomen, of de sterke punten maar half meetellen, of er on-Nederlandse temperaturen worden gebruikt.

NEN vindt het belangrijk om de invloed van Nederland goed te kanaliseren. Alle partijen die belang hebben bij normen op het gebied van thermische isolatie, verwarming, koeling, ventilatie, gebouwbeheersing en/of energieprestatie, wordt dan ook aangeraden zich te melden bij NEN.

Commissies klimaatbeheersing

De nieuwe normsubcommissie 351 074 25 'Europese en mondiale normalisatie klimaatbeheersing' behandelt de inhoud van de normen. Meer beleidsmatige onderwerpen worden behandeld in de bestaande normcommissie 351 074 'Klimaatbeheersing in gebouwen'. Informatie is te vinden op de commissiepagina.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Annet van der Horn, Standardization Consultant, telefoon (015) 2 690 286 of e-mail bouw@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl