Kosten bouwvergunning weer 5 procent hoger

06-08-2013 De gemiddelde kosten voor een bouwvergunning stijgen dit jaar met ruim vijf procent. In 2012 kwamen de bouwleges ook al vijf procent hoger uit.

Daarnaast zijn de prijsverschillen tussen gemeenten voor eenzelfde vergunning groot, zo blijkt vrijdag uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH). De kosten in de ene gemeente kunnen ruim zes keer hoger uitpakken dan in een andere gemeente.

De VEH laat ieder jaar de tarieven voor bouwvergunningen onderzoeken. Dit jaar is gekeken naar een verbouwing van 10.000 euro voor bijvoorbeeld een dakkapel en de bouw van een nieuwbouwwoning met een aanneemsom van 130.000 euro.

Gemiddeld is het legestarief voor een dakkapel 5,3 procent hoger dan vorig jaar. Een bouwvergunning voor een nieuwbouwwoning komt gemiddeld 4,1 procent hoger uit. Beide percentages overtreffen de inflatie van ongeveer 2,9 procent ruimschoots.

Verhoging

Van de 415 onderzochte gemeenten, hebben 93 gemeenten de kosten van een bouwvergunning met meer dan vijf procent verhoogd. De gemeente Son en Breugel spant de kroon met een stijging van 153 procent voor een bouwvergunning voor een dakkapel.

Terschelling springt eruit als het aankomt op de kosten van een vergunning voor een nieuwbouwwoning. Deze stegen hier met bijna 107 procent.

In Lopik werd juist een daling met bijna 51 procent voor een dakkapel opgetekend. 106 gemeenten hebben de kosten ten opzichte van 2012 gelijk gehouden.

De VEH roept minister Ronald Plasterk op om in te grijpen en gemeenten te dwingen inzicht te geven in de onderliggende kosten. Ook moeten de stijgingen van de kosten aan banden gelegd worden, vindt de vereniging.

Ministerie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat de gemeenten zelf mogen besluiten over de leges.

Wel is het zo dat de geraamde opbrengst niet de kosten van de dienstverlening mag overstijgen. Minister Plasterk zal op korte termijn in een brief op de kwestie reageren.

Bron: Nu.nl

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl