Kwaliteitslabel geluid van vloerproducten

22-01-2018 Leveranciers van (onder)vloerproducten hebben in Nederland een kwaliteitslabel vastgesteld. Het aantal sterren geeft aan hoe goed de geluidreductie voor contactgeluid van een vloerafwerking is. Dit is vastgelegd in een Nederlandse Technische Afspraak (NTA). NEN heeft deze NTA 5098 gepubliceerd.

Geluid door lopen van bovenburen is de meest voorkomende hinder in meergezinswoningen. Om de kans op hinder te verminderen staat in een huurcontract of splitsingsakte, of in een regelement van een Vereniging van Eigenaars, vaak een clausule hierover. In de praktijk gaat hier veel fout. Oorzaak zijn onder andere de onduidelijke gegevens op de producten. Dit wordt nu opgelost door een simpel systeem met sterren. NTA 5098 ‘Geluidlabeling van producten voor vloerafwerking’ bevat tekst voor in het huurcontract of reglement.

Sterren

Een product met vijf sterren isoleert het best, een product met één ster isoleert nauwelijks. Bij de sterren staat vermeld voor welke combinatie dat geldt. De isolatie is namelijk afhankelijk van de combinatie van de topvloer en het type ondervloer.

De afspraak is gemaakt met een groot aantal fabrikanten van vloerbedekking en ondervloeren. Ook andere deskundigen, zoals de Nederlandse Stichting Geluidshinder hebben hier aan mee gewerkt. Een beheercommissie zorgt voor de afhandeling van vragen en klachten.
Meer informatie

Voor informatie: neem contact op met NEN Klantenservice, telefoon 015 2 690 391 of e-mail info@nen.nl

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: ir. Annet van der Horn, consultant Bouw & Installatie, telefoon 015 2 690 324 of e-mail bi@nen.nl.

Meepraten over de inhoud van normen

Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? De normcommissie ‘Geluidwering in gebouwen’ houdt zich bezig met het maken van normen en praktijkrichtlijnen voor geluidwering in gebouwen (woningen, woongebouwen en andere gebouwen) of onderdelen daarvan in Nederlands, Europees en mondiaal verband, waarbij zowel metingen als berekeningen worden genormeerd, zowel van laboratorium situaties als in praktijksituaties. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar bi@nen.nl

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor informatie kunt u contact opnemen met ir. Annet van der Horn, consultant Bouw & Installatie.

bi@nen.nl

015 2 690 324

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl