'Meer controles in de bouw'

19-02-2014 Bouwend Nederland vindt dat de Inspectie SZW (‘arbeidsinspectie’) de controles op Nederlandse bouwplaatsen flink moet opvoeren om misstanden met malafide onderaannemers tegen te gaan.

Dit bevestigt een woordvoerder van Bouwend Nederland 10 februari aan NU.nl naar aanleiding van een interview met voorzitter Maxime Verhagen in De Telegraaf.

‘Pak die malafide onderaannemer direct aan en trek ze leeg als blijkt dat de loonstrookjes van bouwvakkers niet kloppen’, aldus Verhagen in De Telegraaf. Verhagen vindt dat het niet aan de bouwbedrijven is om alle loonstroken van werknemers te controleren: ‘De verantwoordelijkheid ligt op dat moment bij de directe werkgever zelf.’ Alleen zo denkt de werkgeversorganisatie uitbuiting van bouwvakkers te kunnen voorkomen.

Ketenaansprakelijkheid

FNV Bouw vindt dat Verhagen zich er te gemakkelijk vanaf maakt. De vakbond is voorstander van de door minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) voorgestelde invoering van de zogenoemde ketenaansprakelijkheid. Daarbij is ook de opdrachtgever verantwoordelijk voor naleving van de cao, ook al werkt deze via onderaannemers.

Bouwend Nederland heeft eerder al laten weten tegen het plan van Asscher te zijn, onder meer omdat het zou leiden tot lastendruk bij de bouwbedrijven.

Bron:nu.nl bouw

Bereid je voor op controles met normen

Voldoen aan arbeidsveiligheidnormen? Bekijk het webthema Persoonlijke beschermingsmiddelen.

Voldoen aan de Bouwbesluitnormen? Bekijk het webthema Bouwregelgeving.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl