NEN 6079: nieuwe kansen grote brandcompartimenten

15-06-2016 Uniek in de wereld. Zo mogen we NEN 6079 wel noemen. NEN 6079 is bedoeld voor grote brandcompartimenten en beschrijft een probabilistische bepalingsmethode waarmee kan worden bepaald of een groot brandcompartiment voldoet aan de functionele eis ter beperking van uitbreiding van brand voor nieuwbouw en bestaande bouw.

Nieuwe kansen

NEN 6079 biedt nieuwe kansen en mogelijkheden voor ondernemers en adviseurs waarbij de brandveiligheid van grote brandcompartimenten moet worden beschouwd. Aan de hand van een gebeurtenissenboom kunnen verschillende scenario’s voor het project in beeld worden gebracht. Dit biedt de ontwerper / adviseur met de ondernemer het inzicht en dus de mogelijkheid om bij elke ontwikkelstap van de brand in te grijpen. Verdedigingslinies kunnen hierdoor worden ingezet in het verlagen van de kans op het ontstaan van brand en ook in het beperken van de gevolgen ervan.
Voor het bevoegd gezag en haar adviseurs, zoals de veiligheidsregio, biedt NEN 6079 ook nieuwe kansen. Doordat er sprake is van meerdere oplossingsmogelijkheden, en een beroep op gelijkwaardigheid, is een (voor)overleg met het bevoegd gezag zeer gewenst. Door het samenbrengen van verschillende expertises, ontstaat voor een ieder een acceptabele invulling. De verschillende belangen kunnen gezamenlijk afgewogen worden. Vervolgens kan het bevoegd gezag integraal worden geadviseerd, zodat zij een besluit kan nemen.

Lees het complete artikel: NEN 6079: nieuwe kansen grote brandcompartimenten (pdf)

Opmerking NEN: Vanwege de vele symbolen in de tekst, die helaas qua vormgeving niet worden ondersteund door ons websitesysteem, en de opmaak van dit artikel, raden wij u aan het artikel verder te lezen in pdf-vorm. Excuses voor het eventuele ongemak.

Trainingen Brandveiligheid van grote brandcompartimenten

Wilt u meer weten over dit thema? Volg dan nu de praktijkgerichte training NEN 6060: Brandveiligheid van grote brandcompartimenten. Binnenkort zullen wij ook de training NEN op het gebied van NEN 6079 geven. Houd u onze website in de gaten.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl