NEN start normalisatie isolerende vacuüm panelen

07-08-2013 NEN heeft een voorstel binnengekregen om vacuüm isolatiepanelen te normaliseren. Het voorstel is om algemene testen en methoden te ontwikkelen waarmee de platen vergeleken kunnen worden met andere vormen van isolatie, zoals steenwol, glaswol, PU of ander schuim. Belanghebbende partijen die mee willen werken aan de normontwikkeling, kunnen zich bij NEN melden.

De isolatiewaarde die de fabrikanten van vacuüm platen opgeven kan zo ongelofelijk goed zijn dat het met de nodige argwaan wordt bekeken. Niet helemaal onterecht, want de lambdawaarde neemt iets af na verloop van tijd. Ook is de isolatiewaarde van een complete wand lager dan van de platen. Dit komt door aansluitingen die wel worden geïsoleerd, maar niet vacuüm zijn. Meestal corrigeren de fabrikanten dit al, maar dan nog blijkt het een hoogwaardig isolatiemateriaal te zijn.

In de nog te ontwikkelen norm wordt vastgelegd hoe de isolatieplaten moeten worden getest en wat de randvoorwaarden zijn.

NEN-commissie ‘Isolatiematerialen’

De NEN-commissie voor isolatiematerialen is bij de ontwikkeling van de norm betrokken. Deze commissie bespreekt de norm in de verschillende ontwikkelingsfase en voorziet de norm indien nodig van commentaar. Het eerste voorstel wordt in augustus 2013 voorgelegd; het project loopt enkele jaren. Deelname is mogelijk voor iedere partij die belang heeft bij dit onderwerp.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Annet van der Horn, consultant Integraal Bouwen, telefoon (015) 2 690 286 of e-mail bouw@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl