Nederland isoleert te langzaam

02-06-2016 Nederland isoleert te langzaam. In het huidige tempo duurt het nog minstens 31 jaar voor alle huizen in Nederland zijn geïsoleerd. Dit blijkt uit berekeningen van Natuur & Milieu. Als alle huizen zijn geïsoleerd, daalt het totale gasverbruik in Nederland met 50%. Per huishouden scheelt volledige isolatie bijna 550 euro per jaar op de energierekening. Voor heel Nederland is dit jaarlijks 4 miljard euro.

Voor de Nederlandse bevolking mag het veel sneller: 78% wil dat over tien jaar alle huizen in Nederland volledig zijn geïsoleerd. Dit toont in mei gepubliceerd onderzoek (pdf).

Mondjesmaat isoleren

Zelf isoleren gebeurt echter mondjesmaat: slechts 1 op de 9 Nederlanders zegt alle energiebesparende maatregelen te hebben genomen die mogelijk zijn. De belangrijkste besparingsstappen die Nederlanders tot nu toe zetten, zijn het vervangen van gloeilampen (74%), dubbel glas (57%) en apparaten op standby (57%). Isolatie zit nog niet in de top 3.

Grote klappers

"Mooi om te zien dat een meerderheid van 78% veel sneller wil isoleren dan nu gebeurt. Nederlanders kunnen dit proces zelf versnellen door hun eigen huis zo goed mogelijk te isoleren", aldus Talitha Koek, woordvoerder Campagnes bij Natuur & Milieu. "Veel mensen missen de grote klappers: spouw-, dak- en bodemisolatie. Met deze maatregelen spaar je honderden euro’s per jaar uit."

Afspraken Parijs

"Op de Klimaattop in Parijs vorig jaar is afgesproken dat we in 2050 niet meer dan 2 graden temperatuurstijging in de wereld toestaan. Als de Nederlandse overheid deze doelstelling serieus neemt, moeten in Nederland vrijwel alle woningen voor 2035 van het gas af. Als we niet snel starten met isoleren, halen we dit niet", aldus Koek. "Bovendien is isoleren drie keer goed: voor je portemonnee, voor je wooncomfort en voor het milieu."

Over het onderzoek

Het opinieonderzoek is uitgevoerd door Panelwizard, in opdracht van Natuur & Milieu, i.s.m. Greenchoice, SNS, ASN Bank, BLG Wonen, Hoom en Nederland Isoleert in het kader van de gezamenlijke energiebesparingscampagne Slimwoner. Het is uitgevoerd onder 837 Nederlanders van 18 jaar en ouder, representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie en arbeidsparticipatie.

Isoleren volgens NEN 1068

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl