Norm voor verkeersborden in Nederland herzien

20-01-2014 Afgelopen jaar is een nieuwe versie van de norm voor verkeerstekens, NEN 3381, gepubliceerd. De norm is herzien en sluit nu aan met de Europese norm voor verkeersborden NEN-EN 12899-1. Hiermee is een nieuwe basis gelegd voor de Nederlandse verkeerstekens. Het Reglement ‘Verkeersregels en Verkeerstekens’ verwijst naar NEN 3381 'Wegmeubilair - Aanvullende eisen voor permanente verkeersborden'.

Sinds 2013 is CE markering verplicht volgens NEN-EN 12899-1. NEN 3381 beschrijft de eisen, de classificatie en de beproevingsmethoden voor verkeersborden en moet worden toegepast in combinatie met NEN-EN 12899-1. Bovendien geeft de norm aanvullingen op NEN-EN 12899-1 voor onder andere het ontwerp, de maatvoering, kleur, retroreflectie en duurzaamheid van Nederlandse verkeersborden.

Witte bies

Verkeersborden moeten nu een witte bies langs de rand van het bord hebben. Ook wordt er een witte scheidingsbies tussen de kleuren blauw en rood toegepast ten behoeve van de herkenbaarheid voor kleurenblinden.

Meepraten

Uiteraard is het voor belanghebbenden mogelijk om mee te praten over dit onderwerp. Aanmelden voor deelname aan de normcommissie ‘Verkeerstekens’ is mogelijk bij NEN.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze norm of deelname aan de normcommissie ‘Verkeerstekens’: ir. Annemarie Mewe, consultant Materialen & Bouwproducten, telefoon (015) 2 690 161 of e-mail annemarie.mewe@nen.nl. Meer informatie kunt u vinden op www.nen.nl/normontwikkeling.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl