Ontwerpen met daglichtsystemen

20-04-2015 Veel daglicht is goed voor de mens en scheelt ook in de verlichtingskosten. Daarom zijn er systemen bedacht om meer daglicht in een gebouw te krijgen, ook op moeilijk bereikbare plaatsen, met prisma's, spiegels en lichtgeleiding. Maar hoe weet de architect nu welk effect dit echt heeft? Hiervoor wordt nu een internationale norm gemaakt. Belanghebbende partijen kunnen meewerken aan het opstellen van deze norm.

De nieuwe norm ‘Building Environment Design - Daylighting design procedure for indoor visual environment’ helpt de ontwerper met een classificatie voor de effecten per systeem. Ook worden algemene eisen en prestatiecriteria opgesteld.

Internationaal

Korea heeft het voorstel ingediend bij ISO (International Organization for Standardization). Omdat deze systemen aan een betere energieprestatie kunnen bijdragen is er vanuit Europa ook veel belangstelling.

Voor wie?

Lichtontwerpers, fabrikanten van daglicht apparaten, zoals solar tubes, zonlicht spiegels, glaslamellen en daglichtgeleidingssystemen, adviesbureaus en andere belangstellenden kunnen invloed uitoefenen op de inhoud van deze norm.

Meer informatie

Heeft u interesse om deel te nemen, of wilt u meer informatie over het normalisatieproces, neem dan contact op met ir. Annet van der Horn, consultant Bouw & Installatie, telefoon (015) 2 690 286 of e-mail annet.vanderhorn@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie over deze norm of over het normalisatieproces: ir. Annet van der Horn, consultant Bouw & Installatie.

(015) 2 690 286

annet.vanderhorn@nen.nl

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl