Op vakantie? Maak het de inbreker niet gemakkelijk

25-07-2013 De vakantieperiode is voor inbrekers dé gelegenheid om hun slag te slaan. Het is erg vervelend om na een heerlijke vakantie tot de ontdekking te komen dat er iemand in uw huis is geweest en er spullen zijn gestolen. Hoe kunt u inbrekers buiten de deur houden?

De oplossing is huizen en gebouwen zo inbraakwerend mogelijk te maken. Tijdens de nieuwbouw wordt hier al rekening mee gehouden. De dak- en gevelelementen worden dusdanig uitgevoerd, dat het de gelegenheidsinbreker lastig wordt gemaakt om binnen te komen. Hierbij valt te denken aan ramen, deuren en lichtkoepels die goed afgesloten kunnen worden en bestand zijn tegen een aanval van buitenaf.

Gelegenheidsinbreker

De meest voorkomende inbraken in woningen in Nederland worden gepleegd door de gelegenheidsinbreker. Dit is het type inbreker die uit is op snel succes, zo weinig mogelijk risico neemt (lage pakkans) en zo gemakkelijk mogelijk - zonder al te veel braakschade - de woning wil binnendringen. De keuze van de woning is afhankelijk van de eenvoudige manier om binnen te dringen en de zichtbaarheid van de buit.

Normen voor inbraakveiligheid en -werendheid

NEN 5087 'Inbraakveiligheid van woningen - Bereikbaarheid van dak- en gevelelementen: deuren, ramen en kozijnen' is samen met NEN 5096 ‘Inbraakwerendheid - Dak- of gevelelementen met deuren, ramen, luiken en vaste vullingen - Eisen, classificatie en beproevingsmethoden’ bedoeld om het risico op inbraak door de gelegenheidsinbreker zo klein mogelijk te maken.

Uiteraard kunt u zelf ook iets doen om inbrekers buiten de deur te houden. Het begint met simpelweg het goed afsluiten van ramen en deuren. Laat iemand uw post regelmatig van de deurmat halen en gebruik tijdschakelaars voor een paar lampen, zodat uw huis ’s avonds verlicht is.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze normen of over het normalisatieproces: ir. Annemarie Mewe, consultant Bouw, telefoon (015) 2 690 161 of e-mail annemarie.mewe@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl