Publicatie NPR voor praktijksituaties van brandwerende gevelkozijnen met beweegbare delen

18-12-2019 Er bestaat veel onduidelijkheid over de huidige brandwerendheidseisen en beoordelingscriteria van gevelkozijnen met beweegbare delen. Daarom is NPR 6112 ontwikkeld die de toepassing hiervan eenvoudiger maakt. Geïnteresseerden kunnen tot 1 maart 2020 commentaar indienen op de NPR.

In NPR 6112 wordt de toeleverende bouwindustrie: producenten, distributeurs en importeurs van gevelkozijnen, de voorbereidende bouwindustrie (architecten en consultants) en de uitvoerende bouwindustrie (aannemers en gespecialiseerde onderaannemers) aan de hand van vijf stappen wegwijs gemaakt in deze materie.

Prestatieverklaring en Bouwbesluit

Brandwerende gevelkozijnen vallen onder de Bouwproductenverordening (CPR) én onder het Nederlandse Bouwbesluit. De Europese Commissie heeft aangegeven dat voor deze kozijnen vanaf 1 november 2019 een Prestatieverklaring opgesteld moet worden en de producten voorzien moet zijn van een CE-label. De Prestatieverklaring en het CE-label is gebaseerd op twee geharmoniseerde Europese normen: NEN-EN 14351-1 en NEN-EN 16034. In de praktijkrichtlijn wordt de koppeling gemaakt tussen de eisen uit het Bouwbesluit en de Prestatieverklaring/CE-label van het toe te passen product.

Commentaar indienen

Commentaar indienen op NPR 6112 gaat via normontwerpen.nen.nl. Tot 1 maart 2020 kunnen commentaren worden ingediend. Let op: Dit betreft een verkorte commentaarperiode.

Meer informatie

Voor informatie over deze NPR of over het normalisatieproces: neem contact op met Suzanne Dietz, telefoon 015 2 690 384 of e-mail mb@nen.nl.

Meepraten over de inhoud van normen

Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? De normcommissie ‘Ramen en Deuren’ houdt zich bezig met Europese normalisatie van Ramen en Deuren. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar mb@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl