Richtlijn meetwaarden van licht voor welzijn van mensen

02-02-2018 Licht heeft directe invloed op prestaties en welzijn van mensen. Omdat hierover steeds meer bekend wordt, is het tijd dit toe te passen op verlichting en gebouwontwerp. Dit vereist nieuwe meetwaarden voor licht. Informatie hierover is te vinden in NPR-CEN/TR 16791 ‘Kwantificering van bestralingssterkte met betrekking tot de niet-beeldvormende effecten van licht op de mens’.

Licht is het belangrijkste omgevingssignaal voor onze slaap-waakcyclus en voor andere processen die synchroniseren met de rotatie van de aarde. Denk bijvoorbeeld aan hartslag, slaapvoorkeur, alertheid, lichaamstemperatuur en concentratievermogen. Dit noemen we niet-visuele, of niet-beeldvormende effecten van licht, kortweg NIF: Non Image Forming.

Kunstlicht kan vervelende effecten veroorzaken. denk bijvoorbeeld aan slaapproblemen door ’s avonds te veel naar een beeldscherm te kijken. Maar je kunt kunstlicht ook ten goede inzetten. Zo is licht effectief gebleken bij de behandeling van depressies. Werkgevers kunnen licht inzetten om hun werknemers alert te houden.

Praktische gegevens

NPR-CEN/TR 16791 geeft achtergrond informatie, maar vooral praktische gegevens en formules. Zo geeft de richtlijn informatie over leeftijd in combinatie met het waarnemen van verschillende golflengtes. Het is belangrijk om onderzoek naar licht en kinderen of oudere mensen met dezelfde uitgangspunten te doen. Maar ook voor licht/lampen fabrikanten die hun producten op specifieke doelgroepen willen afstemmen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NEN Klantenservice, telefoon 015 2 690 391 of e-mail klantenservice@nen.nl.

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Annet van der Horn, consultant Bouw & installatie, telefoon 015 2 690 324 of e-mail bi@nen.nl.

Meepraten over de inhoud van normen

Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? De normcommissie ‘Verlichting’ houdt zich bezig met de toepassing van kunstlicht en daglicht in kantoren, op de werkplek, op industrieterreinen, als sportverlichting, als noodverlichting en als openbare straatverlichting. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar bi@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Annet van der Horn, consultant Bouw & installatie.

bi@nen.nl

015 2 690 324

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl