Schoon drinkwater door veilige waterfilterapparaten

11-04-2017 Kraanwater zuiveren en filteren met behulp van drinkwaterfilterapparaten (losstaande apparaten die niet verbonden zijn met het waterleidingsysteem) mogelijk met prEN 17093 “Domestic appliances used for drinking water treatment not connected to water supply - Jug water filter systems - Safety and performance requirements, labeling and information to be supplied”.

Kraanwater zuiveren en filteren met behulp van drinkwaterfilterapparaten (losstaande apparaten die niet verbonden zijn met het waterleidingsysteem) wordt steeds populairder. Tot nu toe was het nog niet mogelijk om op eenduidige wijze belangrijke aspecten als veiligheid en prestaties van deze apparaten te controleren. Maar nu is het zo ver; het Europese normontwerp ligt klaar.

Waarom drinkwaterfilterapparaten?

Leidingwater wordt als drinkwater gebruikt en voldoet aan strenge wettelijke Europese drinkwaterrichtlijnen en het nóg strengere Nederlandse Leidingwaterbesluit. Omdat de bronnen waaruit drinkwaterbedrijven water winnen steeds sterker verontreinigd raken, blijven er steeds meer reststoffen in leidingwater achter. Daarnaast kan er ook nog vervuiling plaatsvinden binnenin het waterleidingnet. Om zeker te zijn van drinkwaterkwaliteit, zijn er steeds meer consumenten die ervoor kiezen om kraanwater na te behandelen. Er zijn diverse soorten waterfilterapparaten waarmee het kraanwater thuis gezuiverd kan worden. De diversiteit van deze apparaten komt voort uit de verschillende doelen van drinkwaterbehandeling: reinigen, zuiveren, ontkalken en alkaliseren. Onafhankelijk van de gebruiksdoeleinden biedt prEN 17093 straks uniformiteit in prestatie eisen en beproevingsmethoden van alle drinkwaterfilterapparaten.

Normontwerp prEN 17093

prEN 17093 is een normontwerp dat door CEN/TC 426 is opgesteld en nu in de CEN Enquiry fase zit. Het normontwerp beschrijft prestatie eisen en beproevingsmethoden voor drinkwaterfilterapparaten c.q. losse drinkwaterfiltersystemen. Denk aan een breed scala van aspecten zoals, ontwerp, chemische en microbiologische veiligheidseisen en prestatie eisen die aan watereigenschappen worden gesteld. Het geeft ook gebruikershandleidingen zodat de drinkwaterfilterapparaten veilig kunnen worden gebruikt en goed kunnen worden onderhouden. Daarnaast bevat het document de bij aanschaf door fabrikant aan te geven informatie (labeling).

Interesse? Maak het kenbaar

Om de Nederlandse belangen te behartigen zoekt NEN organisaties die geïnteresseerd zijn in het volgen van ontwikkelingen over dit onderwerp. Wilt u als belanghebbende partij hierover meepraten, stuur dan een e-mail naar bi@nen.nl.

Meer informatie

Voor informatie over dit normontwerp of over het normalisatieproces: Tatsiana Haponava, normalisatie consultant Bouw & Installatie, telefoon (015) 2 690 382 of e-mail bi@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor informatie over dit normontwerp of over het normalisatieproces: Tatsiana Haponava, consultant Bouw & Installatie.

bi@nen.nl

(015) 2 690 382

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl