Snel duidelijkheid over ‘privatisering’ bouwtoezicht

19-03-2018 Minister Ollongren wil snel duidelijkheid scheppen over de voortgang van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. “Binnenkort hoop ik een brief aan de Eerste Kamer te sturen”, zei ze eind februari tijdens een bouwdebat.

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen strandde vorig jaar in de Eerste Kamer. De senaat vond dat het wetsvoorstel te veel op twee gedachten hinkte. Sindsdien is onduidelijk of de wet überhaupt ooit nog het licht zou zien. Die kant lijkt het wel op te gaan, afgaande op uitspraken van minister Ollongren, eind februari tijdens een debat over energiebesparing en bouwregels in Den Haag.

Binnenkort schrijft ze een brief aan de Eerste Kamer. Bovendien biedt de wet volgens Ollongren antwoord op verschillende vraagstukken met betrekking tot verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid. En precies dat is momenteel een groot issue na bouwongevallen of prutswerk. Wie waar over gaat, is onduidelijk, vindt ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Als Ollongren inderdaad doorgaat met de wet, die de positie van consumenten en opdrachtgevers moet versterken, kan ze op steun rekenen van de VVD. Die vindt het “jammer” dat de wet vertraging opliep.De SP is iets minder enthousiast. Die partij wil de positie van consumenten wel versterken, maar gelooft niet in een wereld van privaat bouwtoezicht.

Helemaal privaat zal een eventueel nieuw stelsel overigens niet worden. De wet introduceert namelijk een speciale overheidsinstantie die controle-methoden van marktpartijen moet goedkeuren.

Bron: Cobouw

Bouwregelgeving

Bekijk ook het thema Bouwregelgeving.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl