Tender geopend: schrijf mee aan de volgende generatie van de Eurocodes voor veilige bouwconstructies

22-04-2015 Het 6-jarig werkprogramma voor het ontwikkelen van een volgende generatie van Europese normen voor bouw- en geotechnische ontwerpen is onlangs gelanceerd. Dit werkprogramma wordt ondersteund door de Europese Commissie. De nieuwe normen worden naar verwachting gepubliceerd in 2020. Nieuwe technologieën en marktbehoeften worden erin verwerkt, met een uitbreiding van de scope van de bestaande Structurele Eurocodes (EN 1990 –EN 1999) als resultaat.

Projectteams zullen worden aangesteld en zullen het schrijven van de concepten op zich nemen. De projectteams zijn verantwoording verschuldigd aan de CEN Technische Commissie die verantwoordelijk is voor deze normen, CEN/TC 250 genaamd. Een openbare oproep voor experts (Call for Tender) is hiervoor uitgegaan. Experts kunnen een voorstel indienen om deel te nemen aan één of meer projectteams, die de eerste fase van het werk gaan uitvoeren. De Call for Tender wordt door NEN gecoördineerd, in nauwe samenwerking met CEN, het Europese normalisatie-instituut, en BSI, het Britse Normalisatie-instituut. BSI voert het secretariaat voor CEN/TC 250.

De voorzitter van CEN/TC 250, Professor Steve Denton FREng zei naar aanleiding van de oproep voor experts op 7 april 2015:

"De publicatie van de eerste generatie van de Structurele Eurocodes was een enorme prestatie voortvloeiend uit een meer dan 30 jaar durende gezamenlijke inspanning. De lancering van deze Call for Tender markeert een belangrijke mijlpaal in ons werk, zodat het up-to-date blijven van deze normen verzekerd blijft en deze normen wereldwijd geaccepteerd blijven.
We erkennen echter de behoefte aan stabiliteit en tot aan de publicatie van de gereviseerde normen kunnen gebruikers er op rekenen dat veranderingen in de huidige set van Eurocodes slechts in buitengewone omstandigheden zullen worden gemaakt. Verder zullen we, om de Eurocodes te kunnen evolueren, ontwerpers centraal van ons werk plaatsen, met de belangrijkste focus op het verhogen van het gebruikersgemak van deze normen"

Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden op de NEN en CEN websites (nen.nl/eurocodes2020). De sluitingsdatum voor het indienen van voorstellen om aan het werk deel te nemen is 25 mei 2015.

Eerder door u bekeken

Informatie Bouw

Wij helpen u graag verder!


NEN Klantenservice
Voor vragen over het bestellen van bouwnormen en/of online oplossingen.

015 2690 391

klantenservice@nen.nl


NEN Trainingen
Voor vragen over praktijkgerichte bouwtrainingen (op maat).

015 2690 188

training@nen.nl


NEN Bouw & Installatie
Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

bi@nen.nl


NEN Materialen & Bouwproducten Voor inhoudelijke vragen over bouwnormen of deelname aan normcommissies.

mb@nen.nl