Cosmetica

Cosmetica is een verzamelnaam voor middelen ter verhoging van lichamelijke schoonheid of hygiëne. Cosmetica vormen een van de meest gebruikte productgroepen in de meeste maatschappijen.

Ze zijn een onmiskenbaar onderdeel in het dagelijks leven en worden op verscheidene momenten van de dag gebruikt. Het dagelijks gebruik van tandpasta, shampoo, zeep, scheerschuim, deodorant, parfum, bad- en doucheproducten, verzorgende crèmes en lippenbalsem is alom bekend.

Cosmeticaproducten kunnen het lichaam binnendringen, daarom is het van groot belang dat cosmetica voldoet aan de (beloofde) effectiviteit, gezondheid en veiligheid.

Om de gezondheid en het welzijn van consumenten te beschermen, is op Europees niveau wet- en regelgeving ontwikkeld. De normcommissie Cosmetica volgt het opstellen van passende en praktische normen op het gebied van cosmetica, als invulling van de regelgeving.

Cosmetica en Nanotechnologie

De cosmetica-industrie maakt al vele decennia gebruik van nanomaterialen. Grondstoffen zoals titaandioxide, silica (siliciumdioxide) en zinkoxide worden op nanoschaal gebruikt in o.a. tandpasta's, huidcrèmes en zonnebrandcrèmes waarmee hun werking aanzienlijk wordt verbeterd.

Op dit moment is er voldoende bekend om te kunnen stellen dat nanomaterialen in cosmetica, zoals nu wordt toegepast, geen risico vormt voor de gezondheid. De industrie test dit uitgebreid, zij hebben immers zelf het grootste belang bij dat uitsluitend volkomen veilige producten op de markt komen. Daarnaast gelden er voor cosmetica zeer strenge wettelijke regels. Die regels staan in Nederland in het Warenwetbesluit cosmetische producten en dat besluit is rechtstreeks afgeleid van de Europese Cosmetica Richtlijn.

Normen Cosmetica

Mee praten?

Wilt u meewerken aan de normen? Neemt u dan contact op met NEN Chemie & Materialen via email: chemistry@nen.nl.

Commissie(s)

Cosmetica

Eerder door u bekeken

Normcommissies Chemie

 • 1

  Chemische analyse van ijzer en staal

  De normcommissie 342 093 werkt mee aan de internationale normalisatie ...

 • 2

  Corrosie

  Het onderwerp corrosie wordt actief gevolgd vanuit de verschillende co...

 • 3

  Kunststoffen

  Normcommissie Kunststoffen houdt zich met name bezig met het opstellen...

 • 4

  Rubber

  Via de normcommissie 342045 ‘Rubber en Rubberproducten’ neemt Nederla...

 • 5

  Staal – overige toepassingen

  Normcommissie 342 083 ‘Staal-overige toepassingen’ volgt het internati...

 • 6

  Verfwaren

  Het werkgebied van de normcommissie “Verfwaren" omvat normalisatie op ...

NEN Shop

Contact NEN Chemie & Materialen

Heeft u vragen over een van de onderwerpen? Neemt u dan contact op met het secretariaat:
Inge van Schie

(015) 2 690 165

chemistry@nen.nl