Bomen zuigen bodem schoon

17-07-2013 Benzeen en dioxaan in de bodem aanpakken met bomen. Het kan, zo bewijst Dow in Terneuzen. Fytosanering, heet die techniek. Voor het gebruik van bomen en planten om verontreinigde grond te saneren, heb je jaren de tijd nodig, benadrukt Wim Staal, remediation manager bij Dow Benelux.

Dat heeft hij geleerd uit het proefproject dat Dow in 2010 startte op de site in Terneuzen. Er werden 33 wilgen geplant op een proeflocatie van 40 bij 60 meter om onder andere ethylbenzeen uit de bodem te verwijderen: een Europese primeur. De wilgen werden op drie verschillende manieren geplant: in de bodem en met twee soorten kunststoffolie om de wortels. Daarbij sloot de ene folie de wortels rondom volledig af, terwijl de andere variant enigszins doorlatend was, waardoor de wilgen werden gedwongen om zo veel mogelijk grondwater in plaats van hemelwater op te nemen. Die laatste methode bleek het meest effectief.

Hoe werkt het?

Staal licht toe hoe deze vorm van fytosanering in zijn werk gaat. "In de wortelzone van
de wilgen wordt het grootste deel van de benzeen, die bestaat uit koolstof ringen en waterstof, afgebroken. Een klein deel wordt opgenomen en in de boom omgezet zodat die kan groeien. Het restant verdampt op de bladeren. Met als resultaat dat de verontreiniging grotendeels op een natuurlijke manier wordt afgebroken."

Populieren

De succesvolle proef was reden genoeg voor Dow om op het terrein ook 240 populieren te planten om een historische grondwatervervuiling met dioxaan aan te pakken. "Net
als wilgen zijn populieren snelgroeiende bomen en nemen ze veel water op", zegt Staal.
Dow brengt momenteel de omvang van de verontreiniging in kaart. Staal: "Uiteraard hebben we de vervuiling meteen aan de provincie gemeld. Met deze maatregelen wordt verdere verspreiding gereduceerd en beheerst, conform onze beschikking."

Lang proces

Het zal volgens Staal nog zeker tien tot vijftien jaar duren voordat de dioxaanvervuiling volledig onder controle is. Tot die tijd moeten de bomen voorkomen dat de dioxaan verontreiniging zich verder verspreidt. De 240 populieren hebben een zuiveringscapaciteit van ongeveer 440 kubieke meter per jaar en het bedrijf is nog volop bezig om de omvang van de bronverontreiniging in kaart te brengen.

Eerder door u bekeken

Informatie en/of contact

Heeft u vragen over een van de onderwerpen? Neemt u dan contact op met:

Voor Chemie:

(015) 2 690 165

chemistry@nen.nl

-----------------------------

Voor Milieu/bodem:

(015) 2 690 303

milieu@nen.nl