“Chemische industrie maakt werk van REACH”

28-05-2019 Koepelorganisatie van brancheverenigingen in de chemie Cefic is niet blij met het rapport van de BUND over vorderingen op het gebied van REACH. Dat laat Marco Mensink weten in een recent bericht op VNCI. Bedrijven doen volgens hem hun uiterste best en Europa loopt voorop als het om REACH gaat.

REACH is een van de grootste Europese wetgevingstrajecten van de Europese Unie en bedrijven werken hard aan de implementatie ervan. Door 90.000 registraties van bijna 22.000 stoffen in te dienen, heeft de chemische industrie rechtstreeks bijgedragen aan de ontwikkeling van de meest uitgebreide database van chemicaliën in de wereld.

Geen enkele andere regio in de wereld volgt Europa in dit opzicht of komt zelfs in de buurt van de hoeveelheid werk die wordt verzet. De taak voor zowel grote als kleine bedrijven is enorm, vooral doordat bij gebrek aan handhaving buitenlandse concurrenten de mogelijkheid hebben om zonder dezelfde inspanningen vrijelijk op de Europese markt te concurreren, aldus Cefic.

Verbeteringen nodig
Marco Mensink, directeur-generaal van Cefic, erkent wel dat er nog verbeteringen nodig zijn. "We nemen de bevindingen van ECHA dat de kwaliteit van de gegevens in een aantal REACH-dossiers moet worden verbeterd serieus en zullen volledige transparant zijn over onze acties om dit te verbeteren.”

Berichtgeving helpt niet
Maar de berichtgeving in het BUND rapport werkt niet, zo stelt Mensink. “De problemen die in het rapport van de BUND aan de orde zijn gesteld zijn niet nieuw en alle betrokken partijen zijn hier druk mee bezig. Dit type berichtgeving is niet nuttig, evenmin als het publiekelijk aan de schandpaal nagelen van individuele bedrijven die hard werken om de REACH-dossiers effectief en efficiënt op orde te brengen in overeenstemming met de nieuwste methodologieën, richtlijnen en het beter toepassen van alternatieve strategieën om het testen op dieren te minimaliseren".

Bron: VNCIEerder door u bekeken